Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δίνουν μια μόνιμη «μάχη» με τη ζυγαριά τους.
Εάν πάσχετε και εσείς από το σύνδρομο, είναι πολύ πιθανό να βλέπετε συνεχώς το βάρος σας να αυξάνεται και να δυσκολεύεστε αρκετά να χάσετε τα περιττά κιλά όσο κι αν προσπαθείτε.
Αν και οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι ποια είναι τα ακριβή αίτια του συνδρόμου, η αύξηση του βάρους και οι κρίσεις ακμής που το χαρακτηρίζουν εκτιμάται ότι οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης που παράγουν οι ωοθήκες.
Δείτε με ποιους 5 τρόπους επηρεάζει το σωματικό βάρος το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
1. Περισσότερες πιθανότητες για αντίσταση στην ινσουλίνη
Η περίσσεια ποσότητα τεστοστερόνης συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει ο οργανισμός αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καθοδηγεί τη συσσώρευση λίπους στο σώμα (κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς). Το αυξημένο βάρος και η αντίσταση στην ινσουλίνη δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, με το ένα να επιδεινώνει το άλλο, και εάν δεν τεθεί το πρόβλημα υπό έλεγχο είναι πιθανό μελλοντικά να εκδηλωθεί διαβήτης.
Ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε έλεγχο σακχάρου ώστε να διαπιστώσετε εάν η ινσουλίνη επιδρά ομαλά στον οργανισμό σας.
2. Μεγαλύτερος κίνδυνος κατάθλιψης
Οι διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, είναι συχνότερες στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μοιραία, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και υπερφαγία.
Εάν εκδηλώνετε συμπτώματα κατάθλιψης συμβουλευτείτε ειδικό ώστε να σας προτείνει στοχευμένες λύσεις που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις (π.χ. ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή).
3. Πεσμένος μεταβολισμός
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν κατ’ εξοχήν χαμηλότερο βασικό μεταβολισμό, δηλαδή χρειάζονται λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) σε ημερήσια βάση για να συντηρήσουν τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ εύκολα οδηγούνται σε θετικό ισοζύγιο θερμίδων, με το πλεόνασμα ενέργειας να αποθηκεύεται ως λίπος.
Η λύση είναι ο σχεδιασμός ενός προγράμματος διατροφής που θα αποτρέψει την πρόσληψη περιττών θερμίδων και άσκησης που θα αυξήσει τις ημερήσιες δαπάνες ενέργειας.
4. Λιγότερες καύσεις λίπους
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν το στομάχι είναι άδειο (π.χ. το πρωί) ο οργανισμός χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν συμβαίνει αυτό, αφού το σώμα τους είναι «προγραμματισμένο» να κατακρατά το λίπος.
Μια διατροφή με περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων και τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το πρώτο βήμα διαχείρισης της κατάστασης. Επίσης, τα γεύματα δεν πρέπει να είναι πολύ αραιά μέσα στην ημέρα, καθώς στην περίπτωση αυτή παράγεται υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης κατά την πρόσληψη τροφής.
5. Ανεξέλεγκτη πείνα
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει και τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα (γκρελίνη και λεπτίνη), με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι θέλετε να φάτε ενώ ο οργανισμός σας στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται ενέργεια και να δυσκολεύεστε να χορτάσετε ακόμη κι όταν έχετε φάει αρκετά.
Φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας αποδεικνύονται αποτελεσματικά και για την απώλεια βάρους στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Πηγή: womenshealthmag.com
Διαβάστε επίσης:
Τι πρέπει να πίνουν καθημερινά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
Πηγή