Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, γνωστό και ως σύνδρομο ή καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο (Takotsubo cardiomyopathy), δεν πληγώνει μόνο την καρδιά σας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Παρότι το υπερβολικό στρες που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου έχει συνδεθεί με καρδιακά προβλήματα, νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένας στους έξι ανθρώπους με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ανέπτυξε και καρκίνο. Ακόμη χειρότερα, οι άνθρωποι αυτοί είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.
«Φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς και των κακοηθειών» ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christian Templin, διευθυντής του τμήματος άμεσης καρδιολογικής φροντίδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, στην Ελβετία.
«Επομένως, πρέπει να συστήνεται στους πάσχοντες από το σύνδρομο Τακοτσούμπο να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης» πρόσθεσε. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η μελέτη δεν απέδειξε ότι η μία κατάσταση προκαλεί την άλλη.
Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς προκαλεί ξαφνικό και οξύ πόνο στο θώρακα και δύσπνοια και μπορεί να εκληφθεί ως έμφραγμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι μια αντίδραση στην απότομη αύξηση των ορμονών του στρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.
Η κατάσταση προκαλεί τη διόγκωση του κάτω μέρους της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, ενώ το πάνω μέρος παραμένει στενό. Δημιουργείται έτσι ένα χαρακτηριστικό σχήμα, που μοιάζει με μια ιαπωνική παγίδα για χταπόδια (τακοτσούμπο), απ’ όπου και πήρε το όνομά της. Το αποτέλεσμα είναι η καρδιά να μην αντλεί αποτελεσματικά αίμα.
Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να εκδηλωθεί μετά από μια έντονη συναισθηματική εμπειρία. Ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο, τα οικονομικά προβλήματα ή ακόμη και η υπερβολική χαρά, όπως το να κερδίσει κάποιος το λαχείο, μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης η έντονη σωματική καταπόνηση, ένας τραυματισμός, ένα χειρουργείο, η αναπνευστική ανεπάρκεια και οι λοιμώξεις.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.600 άνθρωποι με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Από αυτούς που διαγνώστηκαν με καρκίνο, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες (ποσοστό 88%) μέσης ηλικίας 70 ετών.
Η συχνότητα των περιστατικών καρκίνου ήταν πολύ υψηλότερη από την αναμενόμενη. Αυτό ίσχυε και στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Για παράδειγμα, στις γυναίκες ηλικίας 44 ετών και κάτω, το αναμενόμενο ποσοστό καρκίνου είναι 0,4%, για όσες είχαν όμως το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, το ποσοστό έφτανε στο 8%.
Στους άνδρες 45 έως 64 ετών, το αναμενόμενο ποσοστό καρκίνου ήταν 2%, αλλά σε αυτούς με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, έφτανε το 22%. Τόσο στους ηλικιωμένους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, τα ποσοστά καρκίνου ήταν υπερδιπλάσια από αυτά που αναμένονταν για τους πάσχοντες από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.
Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου ήταν ο καρκίνος του στήθους. Άλλοι καρκίνοι αφορούσαν το πεπτικό, το αναπνευστικό, τα αναπαραγωγικά όργανα και το δέρμα. Οι άνθρωποι που έπασχαν από καρκίνο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Ο Templin είπε ότι η έρευνα δεν ξεκαθαρίζει πώς ακριβώς συνδέονται οι δύο καταστάσεις. Σημείωσε όμως, ότι το στρες μετά από διάγνωση καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Είναι επίσης πιθανό οι μεταβολικές και ορμονικές αλλαγές που προκαλεί ο καρκίνος να αυξάνουν τον κίνδυνο του συνδρόμου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Ακόμη και η πολλή χαρά μπορεί να πληγώσει την καρδιά
Πηγή