Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση, καθώς θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες, οι χρωστικές ουσίες και άλλα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των οπτικών κυττάρων.
O καταρράκτης, μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση των ματιών που επηρεάζει κυρίως τους άνω των 60, μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση της κατάλληλης διατροφής.
Ο καταρράκτης σχηματίζεται όταν οι φακοί του οφθαλμού αρχίζουν να συγκολλούνται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα γαλακτώδες σύννεφο που συσκοτίζει την όραση.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύουν τους ηλικιωμένους από την εκδήλωση καταρράκτη στα μάτια.
Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο καλλιέργησε ανθρώπινα κύτταρα οπτικών φακών στο εργαστήριο και στη συνέχεια προσέθεσε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη Ε ή άφησε τα κύτταρα ανέπαφα. Στη συνέχεια τα εξέθεσε σε υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε να μιμηθεί την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τα κύτταρα που αναμείχθηκαν με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη βλάβη μετά την έκθεσή στους στην υπεριώδη ακτινοβολία, συγκριτικά με τα κύτταρα που δεν είχαν καμιά προστασία από αντιοξειδωτικές ουσίες.
Αν και η βιταμίνη Ε προσέφερε ένα είδος προστασίας από τις ακτίνες UV, υπερακοντίστηκε από τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πάντα προτιμότερο να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορούν να ωφεληθούν και από τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Στην περιοχή αυτή, που ονομάζεται «ωχρά κηλίδα» (macula), φιλοξενούνται οι κώνοι που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα χρώματα.
Αυτοί υπόκεινται σε σοβαρό κίνδυνο καταστροφής από το μικρού κύματος μπλε φως. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και, μαζί με την ζεαξανθίνη, καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και (σχετική με την ηλικία) αποσύνθεση της κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 60.
Διαβάστε επίσης:
Γλαύκωμα: Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος;
Οδηγείτε; Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την όρασή σας
Υγεία ματιών: 6 θρεπτικά συστατικά για καλύτερη όραση
Πηγή