Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Τα μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα κουνούπια

Μία ηλικιωμένη γυναίκα 90 ετών είναι η πρώτη νεκρή από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα για φέτος. Η άτυχη γυναίκα έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού εμφάνισε επιπλοκές μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα, και κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβεβαίωση της μόλυνσης που προκάλεσε την εγκεφαλίτιδα και το θάνατο της άτυχης γυναίκας (η οποία – ας σημειωθεί – είχε επιβαρυμένη υγεία), έφτασε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά τις τελευταίες 20 ημέρες.

Άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, από τους οποίους ο ένας με εγκεφαλίτιδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Συνολικά φέτος, 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς, 8 εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Όλες οι περιοχές με έντονο υδάτινο στοιχείο, από ποτάμια και λίμνες μέχρι έλη, βάλτους και ρέματα, αποτελούν περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, άρα και περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από το ιικό φορτίο που μπορεί να κουβαλούν τα κουνούπια.

Λιγότερο από το 1% αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Τα συμπτώματα στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές συνείδησης και συμπεριφοράς νευρολογικά συμπτώματα, μυική αδυναμία, διαταραχές όρασης. Στη σοβαρή μορφή της νόσου τα συμπτώματα διαρκούν για μερικές εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να αφήσουν νευρολογικά υπολείμματα.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμο.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα. Προτιμήστε μακρυά μανίκια και παντελόνια.
  • Συχνό μπάνιο για την απομάκρυνση του ιδρώτα
  • Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
  • Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
  • Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους
  • Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
  • Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, π.χ. γλάστρες, βάζα, υδρορροές καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια
  • Επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού βοηθά στην απομάκρυνσή τους.
  • Σε ότι φορά στα μωρά, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες.
  • Αλλάξτε συχνά το νερό στο πιάτα των κατοικίδιων σας και αδειάστε τη φουσκωτή πισίνα σας ή άλλα παιχνίδια με νερό όταν δεν χρησιμοποιούνται.

localStorage.clear();


Πηγή