Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Τα οφέλη της άσκησης για τους καρκινοπαθείς

Οι πάσχοντες με καρκίνο πρέπει να κάνουν ήπιας ή μέτριας έντασης άσκηση, καθώς έτσι αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού που εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ταυτόχρονα, η άσκηση μειώνει τις παρενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, βελτιώνει την πρόγνωση και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, δήλωσαν οι Σκανδιναβοί ερευνητές.

«Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να ξεκουράζονται μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Πλέον, όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την πρόγνωση του καρκίνου. Δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστό πώς η άσκηση ελέγχει τον καρκίνο», εξηγεί η συν-συγγραφέας της μελέτης Tiia Koivula, από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία.

Προηγούμενες μελέτες ανακάλυψαν ότι η άσκηση επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, οδηγώντας περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού να πηγαίνουν στο σημείο του όγκου και να γίνονται πιο δραστήρια στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η νέα έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο μιας σύντομης περιόδου άσκησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκούν μόνο 10 λεπτά άσκησης για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.

Η πιο έντονη άσκηση είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, καθώς περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού κυκλοφορούν στο αίμα.

«Αν και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της άσκησης, τόσο περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μεταφέρονται από τα αποθηκευτικά τους όργανα στην κυκλοφορία του αίματος, είναι αξιοσημείωτο ότι και η ήπια ή μέτριας έντασης άσκηση που διαρκεί μόνο 10 λεπτά, προκαλεί αύξηση του αριθμού των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι σημαντικά για την καταπολέμηση του καρκίνου», δήλωσε ο Koivula.

Στη μελέτη συμμετείχαν 28 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με λέμφωμα και καρκίνο του μαστού. Οι ασθενείς με λέμφωμα ήταν ηλικίας 20 έως 69 ετών, ενώ οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού ήταν 37 έως 73 ετών.

Οι ασθενείς έκαναν 10 λεπτά ποδήλατο, ενώ οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος πριν και μετά την άσκηση.

«Η αντίσταση στο πετάλι ήταν διαφορετική για κάθε ασθενή, ώστε να αντιστοιχεί σε ήπια ή μέτρια σωματική δραστηριότητα. Ο βασικός στόχος ήταν οι ασθενείς να μπορούν να κάνουν πετάλι για 10 λεπτά χωρίς να εξαντλούνται, αλλά να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς τους» είπαν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα λευκά αιμοσφαίρια, συγκρίνοντας τα δείγματα πριν και μετά την άσκηση. Βρήκαν αυξημένο αριθμό ανοσοκυττάρων ικανών να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Στους ασθενείς με λέμφωμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα και τα φυσικά κύτταρα-δολοφόνοι, αυξήθηκαν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτά τα κύτταρα αυξήθηκαν επίσης στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι οποίοι είδαν και αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια, αλλά και στον αριθμό των ενδιάμεσων μονοκυττάρων και Β κυττάρων.

Στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν 30 λεπτά μετά την άσκηση, ο αριθμός των ανοσοκυττάρων επέστρεψε σε ένα επίπεδο που αντιστοιχεί στην τιμή ξεκούρασης για τους περισσότερους ασθενείς.

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι είδαμε μια αύξηση στα κυτταροτοξικά ανοσοκύτταρα κατά τη διάρκεια της άσκησης και στις δύο ομάδες ασθενών. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι ικανά να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα», είπε η Koivula.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού πηγαίνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μόλις εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την περαιτέρω κατανόηση της διαδικασίας από τους επιστήμονες.

Προς το παρόν, οι ειδικοί συνιστούν στους καρκινοπαθείς να βρίσκουν ένα είδος άσκησης που τους αρέσει.

«Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να προκαλούν κούραση και να μειώνουν το κίνητρο για άσκηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι μόνο 10 λεπτά ποδηλασίας ή περπατήματος, μπορεί να είναι αρκετά για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους», προσθέτουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Frontiers in Physiology – Clinical and Translational Physiology και Scientific Reports.


Πηγή