Η L-Arginine είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος, καθώς και της έκκρισης αυξητικής ορμόνης. Αυτό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας συνεπώς της δύναμης, συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψη από την άσκηση, και βελτιώνει τους ενεργούς μυς.
Η L-αργινίνη βελτιώνει την διαδικασία εκκαθάρισης των αποβλήτων από τους μυς, οδηγώντας σε μειωμένη αίσθηση κόπωσης.
Είναι απαραίτητο για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου σηματοδότησης που απαιτείται για μια ποικιλία σωματικών διεργασιών και λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ροής του αίματος, της μιτοχονδριακής λειτουργίας και της κυτταρικής επικοινωνίας.
Επιπλέον, δρα ως πρόδρομος άλλων αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένου του γλουταμινικού, της προλίνης και της κρεατίνης, και είναι απαραίτητο για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Η αργινίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των Τ-κυττάρων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν κεντρικούς ρόλους στην ανοσολογική απόκριση.
Επειδή Η L-αργινίνη έχει τόσους πολλούς κρίσιμους ρόλους στο σώμα σας, μια ανεπάρκεια σε αυτό το αμινοξύ μπορεί να διαταράξει την κυτταρική λειτουργία και τη λειτουργία των οργάνων και να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Η L-αργινίνη παράγεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να συντεθεί από το αμινοξύ κιτρουλίνη μέσω της διάσπασης των πρωτεϊνών του σώματος, ή μπορεί να ληφθεί μέσω διαιτητικής πρόσληψης πρωτεΐνης.
Είναι συγκεντρωμένο σε ορισμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των πουλερικών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ξηρών καρπών, των προϊόντων σόγιας και των ψαριών. Η μέση ημερήσια πρόσληψη της L-αργινίνης από τα τρόφιμα αναφέρεται ότι είναι 4-6 γραμμάρια.
Τα οφέλη της L-αργινίνης
Βελτίωση αθλητικής απόδοσης: Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα L-αργινίνη μπορεί να ενισχύσει την απόδοση της άσκησης με την αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στους μυς.
Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων L-αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο συστολική σας (ο κορυφαίος αριθμός) και διαστολική (ο κάτω αριθμός) μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.
Η L-αργινίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των κυττάρων που αποτελούν τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Μειώνει το χρόνο επούλωσης των τραυματισμών: Για παράδειγμα, η από του στόματος ή IV αργινίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα σε βρέφη, περιπτώσεις σηψαιμίας, εγκαυμάτων, χρόνιων παθήσεων και τραυμάτων, καθώς και σε ασθενείς πριν και μετά από χειρουργική επέμβαση και τραύμα.
Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Η έρευνα δείχνει ότι η L-αργινίνη μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Η L-αργινίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική λειτουργία και πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που μεταφέρει το σάκχαρο του αίματος από το αίμα σας στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια.
Ως εκ τούτου, η αύξηση της διαθεσιμότητας μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας των κυττάρων που εκκρίνουν ινσουλίνη και να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί το σάκχαρο στο αίμα πιο αποτελεσματικά.
Θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας: Η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης σε δόσεις που κυμαίνονται από 1,5-5 γραμμάρια ημερησίως βελτίωσε σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία.
Βελτίωση της ροής του αίματος: Μερικά στοιχεία δείχνουν L-αργινίνη συμπληρώματα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με L-αργινίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της προεκλαμψίας, μιας επικίνδυνης κατάστασης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα.
Οι τροφές που περιέχουν L-αργινίνη
Κρέας
Από τον μοσχαρίσιο κιμά, την ζουμερή μπριζόλα έως και το άπαχο στήθος κοτόπουλο, το κρέας και τα πουλερικά είναι από τις κορυφαίες πηγές τροφίμων L-αργινίνης. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με μέτρο είναι ιδανική για τη βέλτιστη καρδιαγγειακή και γενική υγεία και φροντίστε να ισορροπήσετε το πιάτο σας με λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες.
Λιπαρά ψάρια
Αν δεν επιλέγετε τόσο συχνά το ψάρι ίσως να θέλετε να το σκεφτείτε πάλι, καθώς τα οφέλη τους περιλαμβάνουν πολλά παραπάνω από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και L-αργινίνη. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε άγρια ή εκτρεφόμενα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και καλά για την υγεία της καρδιάς, των ματιών, του δέρματος και του εγκεφάλου.
Καλές και γευστικές επιλογές είναι ο κόκκινος σολομός αλλά και η πέστροφα.
Γαλακτοκομικά
Πριν στραφούμε σε φυτικές «πηγές» L-αργινίνης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν ακόμα μία ζωική «πηγή» αυτού του αμινοξέος. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι οι πιο υγιεινές επιλογές ενώ περιέχουν και προβιοτικά που θρέφουν το έντερο.
Αν προτιμάτε φυτικές εναλλακτικές επιλογές, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και γιαούρτι με γάλα καρύδας, που περιέχουν L-αργινίνη αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
Τροφές ολικής άλεσης
Οι τροφές ολικής άλεσης δεν αποτελούν απλώς «πηγή» L-αργινίνης αλλά παρέχουν και μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης.
Είτε ακολουθείτε είτε όχι μια φυτική διατροφή, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σας, καθώς προσφέρουν μια πηγή ενέργειας που διαρκεί, ιδιαίτερα αν τα συνδυάσετε με καλά λίπη, φυλλώδη λαχανικά και πρόσθετη πρωτεΐνη.
Φασόλια, όσπρια και σόγια
Εάν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, να είστε σίγουροι ότι τα βασικά προϊόντα όπως τα φασόλια, τα όσπρια και η σόγια περιέχουν L-αργινίνη.
Πηγή