Tα παιδιά που συλλαμβάνονται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αναπτύσσονται διαφορετικά καθώς μελέτη δείχνει ότι οι διαφορές στο ύψος, το βάρος και τη σωματική τους διάπλαση εξαφανίζονται μέχρι τα τέλη της εφηβείας.
Τα μωρά που έρχονται στον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης τείνουν να είναι μικρότερα, λεπτότερα και λιγότερο ανεπτυγμένα. Ωστόσο, μια μελέτη σε 158.000 παιδιά έδειξε ότι αυτές οι διαφορές εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των 17 ετών.
Έτσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της σύγχρονης έρευνας τα παιδιά μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν γίνονται μικρότερα από τα παιδιά που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο.
Οι ειδικοί γονιμότητας έχουν διαπιστώσει ότι οι διαφορές στο ύψος, το βάρος ή το μέγεθος του σώματος συνήθως σταθεροποιούνται όταν φτάνουν στα τέλη της εφηβείας τους.
Ο επικεφαλής συγγραφέας και επιδημιολόγος Δρ. Ahmed Elhakim δήλωσε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα στα 30 μωρά συνελήφθη μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».
Και συνέχισε λέγοντας: «Από την πρώτη γέννηση ενός παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για τα παιδιά που έχουν συλληφθεί. Ωστόσο, οι γονείς και τα παιδιά τους μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι ελαφρώς μικρότερα και ελαφρύτερα από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία, αλλά αυτές οι διαφορές είναι απίθανο να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους».
Η μελέτη
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τα παιδιά που γεννιούνται μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση καταλήγουν να μην διαφέρουν σε ύψος, βάρος ή σωματότυπο από τα παιδιά που γεννιούνται μέσω φυσικής σύλληψης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, παρακολούθησε την ανάπτυξη περισσότερων από 158.000 παιδιών.
Εξέτασαν δεδομένα σχετικά με το ύψος, το βάρος και τον ΔΜΣ σε παιδιά που γεννήθηκαν με φυσική σύλληψη ή «τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» σε διαφορετικές ηλικίες.
Το ποσοστό σωματικού λίπους και η περιφέρεια της μέσης συγκρίθηκαν επίσης.
Τα παιδιά προέρχονταν από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών μηνών ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 0,27 cm μικρότερα από τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσική σύλληψη.
Αλλά καθώς μεγάλωναν η διαφορά έγινε μικρότερη και τα παιδιά που είχαν συλληφθεί με φυσικά μέσα ήταν, κατά μέσο όρο, μόνο 0,06 εκατοστά ψηλότερα μέχρι την ηλικία των 17 ετών.
Μια παρόμοια τάση παρατηρήθηκε όσον αφορά το βάρος καθώς τα μωρά που γεννήθηκαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν κατά μέσο όρο 0,27 κιλά ελαφρύτερα. Ωστόσο, ως ενήλικες, ήταν 0,07 κιλά βαρύτεροι.
Τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν ΔΜΣ 0,09 υψηλότερο μέχρι την ηλικία των 17 ετών, παρά το γεγονός ότι ήταν 0,18 χαμηλότερος στη βρεφική ηλικία.
Ο Peter Thompson, Διευθυντής της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα είναι ανακουφιστικά για όσες γυναίκες κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς τους δημιουργεί την ελπίδα ότι θα φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά.
Τα αποτελέσματα της υγείας των παιδιών που συλλαμβάνονται χρησιμοποιώντας τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούν προτεραιότητα για την HFEA και παρακολουθούμε τις τελευταίες έρευνες και παρέχουμε πληροφορίες σε ασθενείς και επαγγελματίες».
Πηγή