Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, ο λύκος και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους.
Συμπληρώματα που βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής και του χρόνιου πόνου και μπορούν να προλάβουν τις επιπτώσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.
Νέα μελέτη εξετάζει τη συμβολή των συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ωμέγα-3 στην πρόληψη των αυτοάνοσων παθήσεων.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 άνθρωποι, έδειξε ότι δύο χρόνια μετά από μια πενταετή δοκιμαστική περίοδο, τα οφέλη της βιταμίνης D στην πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων είχαν μειωθεί, ενώ εκείνα των ωμέγα-3 ήταν ακόμη ισχυρά.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 21.592 συμμετέχοντες στις δοκιμές VITAL -στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 25.000 ενήλικες προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις- που παρακολουθήθηκαν για ακόμη δύο χρόνια μετά τη διακοπή λήψης των συμπληρωμάτων.
Από αυτούς, άνδρες άνω των 50 ετών και γυναίκες άνω των 55 ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 236 νέες περιπτώσεις επιβεβαιωμένης αυτοάνοσης νόσου μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της αρχικής δοκιμής, 65 πιθανές περιπτώσεις στα 5,3 χρόνια της τυχαιοποιημένης δοκιμής και 42 πιθανές περιπτώσεις που διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της διετούς φάσης παρατήρησης.
Μετά τη διετή περίοδο παρατήρησης, 255 άτομα που είχαν λάβει τυχαία βιταμίνη D εμφάνισαν μια νέα επιβεβαιωμένη αυτοάνοση νόσο, σε σύγκριση με 259 που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο βιταμίνης D.
Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων μεταξύ των ατόμων που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 ήταν 234, σε σύγκριση με τις 280 σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
«Δύο χρόνια μετά το τέλος της δοκιμής, οι προστατευτικές επιδράσεις της βιταμίνης D (2000 IU/ημέρα) εξαφανίστηκαν, αλλά των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (1000 mg/ημέρα) είχαν διατηρήσει την επίδρασή τους στη μείωση της επίπτωσης των αυτοάνοσων νοσημάτων», γράφουν οι ερευνητές.
Πώς λειτουργούν τα συμπληρώματα στην καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων;
Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ψωρίαση, η ψωριασική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η νόσος Graves, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης τύπου 1.
Οι θεραπείες για αυτές τις παθήσεις μπορεί να είναι δαπανηρές και μακροχρόνιες, και οι ευεργετικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ωμέγα-3 στην αναστολή των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι εδώ και καιρό γνωστές.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η βιταμίνη D είναι ικανή να ρυθμίζει τα γονίδια που εμπλέκονται στη φλεγμονή και δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να παράγει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία βρίσκονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίου.
Η βιταμίνη D έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και την ικανότητα να ρυθμίζει μια σειρά λειτουργιών του ανοσοποιητικού, όπως η ρύθμιση των κυττάρων Β και Τ, που σχετίζονται με την καταστολή των προφλεγμονωδών κυτταροκινών στο σώμα και την αύξηση των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Έχει επίσης την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή και να παίζει ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού βλεννογόνου. Η υγεία του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων στους ασθενείς με αυτοάνοσα.
Για να έχει αποτέλεσμα η λήψη συμπληρωμάτων, πρέπει να συνδυάζεται με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, καλό ύπνο, διαχείριση του άγχους και περιορισμό της καθιστικής συμπεριφοράς.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology.
Πηγή