Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Τελικά η μεσογειακή διατροφή πού ακριβώς βοηθά; Μια επιστήμονας απαντά

Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που έγινε σε 27.000 άτομα στη Βοστώνη και πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί στο «European Journal of Epidemiology», όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες του Χάρβαρντ στο πρόσφατο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) που έγινε στη Χαλκιδική 16-20 Oκτωβρίου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τη σημαντική αυτή είδηση για την παραδοσιακή διατροφή της χώρας μας, έδωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η διακεκριμένη καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, που συνεργάζεται για περισσότερες από δύο δεκαετίες με επιστήμονες από το Χάρβαρντ και η οποία συμμετείχε στο συνέδριο.

«Κι εμείς πάντως, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, έχουμε βρει ανάλογα αποτελέσματα από την έρευνα EPIC, ότι δηλαδή η μεσογειακή διατροφή έχει θετικά στοιχεία για την πρόληψη της άνοιας».

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ευνοεί και το σεξ

Βεβαίως τα πλεονεκτήματα της εν λόγω διατροφής δεν σταματούν εδώ. «Η ομάδα του Χάρβαρντ παρουσίασε τα ερευνητικά αποτελέσματα από μεγάλες μελέτες, στις οποίες κατεδείχθη ότι η μεσογειακή διατροφή δρα ευνοϊκά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και της υπέρτασης, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη». Όπως λέει η κυρία Τριχοπούλου η μεσογειακή διατροφή ευνοεί την γενετήσια δράση, σύμφωνα με εργασία που όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί, αλλά συζητήθηκε στο συνέδριο. «Επίσης αναφέρθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή ευνοεί τον ύπνο, στις μεγάλες ηλικίες όσοι την ακολουθούν έχουν χαμηλότερο βάρος, ενώ από τη στιγμή που χρησιμοποιεί κανείς φυτικά προϊόντα, μειώνει την ρύπανση του περιβάλλοντος».

Ελιά: Το παραμελημένο super food που καθαρίζει την ατμόσφαιρα

Tα ευεργετικά αποτελέσματα από τα παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα είναι άκρως σημαντικά τονίζει η κυρία Τριχοπούλου, αναφερόμενη και στην αειφόρο ανάπτυξη. «Η ελιά είναι ένα δέντρο, το οποίο καταναλίσκει πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακος απ’ ότι παράγει. Οπότε τα δάση της ελιάς έχουν μία πολύ ευνοϊκή δράση στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η ελιά είναι super food, αλλά δυστυχώς παραμελημένη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Όταν παρασκευάζεται μάλιστα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή η ζύμωση γίνεται σε μακρό χρονικό διάστημα, και δεν καταναλώνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή της, τότε διατηρεί πολύ περισσότερες από τις πολυφαινόλες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, από αυτές τις οποίες διαθέτει ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Μεσογειακά γεύματα σε ξένα πανεπιστήμια

Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός, μας λέει η κ. Τριχοπούλου ότι στο συνέδριο ήταν και ο υπεύθυνος για την τροφοδοσία του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, όπου καθημερινά προσφέρονται 45.000 μερίδες. «Αυτός ο άνθρωπος υπερασπίζεται όσο λίγοι τη μεσογειακή διατροφή, παραγγέλνoντας όσπρια και λάδι από την Ελλάδα».


Πηγή