Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Τζανάκης: Υπάρχει μια αποκλιμάκωση των γριποδών συνδρομών, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση

«Την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε μια αποκλιμάκωση όλων των γριποδών συνδρομών. Είναι η δεύτερη εβδομάδα που παρατηρείται αυτό, δυστυχώς όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα στην εικόνα των νοσοκομείων, τα οποία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και πολλές εισαγωγές» δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε στο θέμα της αποτελεσματικότητας των rapid tests αναφορικά με τις παραλλαγές του κορωνοϊού. «Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχει αλλάξει σημαντικά η ακρίβεια αυτών των τεστ. Δεν είναι τέλεια, όμως είναι αρκετή σε επίπεδο παρακολούθησης στο σπίτι. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πιο σημαντικό από την ακρίβεια του τεστ είναι η διαδικασία λήψης» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το rapid test να γίνεται σωστά»

Σύμφωνα με τον ειδικό, «η διαδικασία λήψης πρέπει να είναι βαθιά από τη μύτη, αρκετή ώρα, αν είναι δυνατόν και από τα δυο ρουθούνια και με αρκετό υλικό. Αυτό που βλέπω καμία φορά ότι κάποιος βάζει για ένα δευτερόλεπτο στην άκρη της μύτης το στυλεό και νομίζει ότι έκανε τεστ, είναι αστείο. Πρέπει η λήψη να γίνεται σωστά».

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα τόνισε ότι υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση ως προς τα κρούσματα. «Πρώτα πέφτουν τα κρούσματα και εν συνέχεια οι σκληροί δείκτες», επισήμανε η καθηγητής Πνευμονολογίας στην ΕΡΤ.

«Νομίζω ότι ο φετινός χειμώνας έχει μεγάλες διάφορες από τους υπόλοιπους. Μας βρίσκει σε ένα ανοσολογικό στάτους σαν κοινότητα, τελείως διαφορετικό από αυτό που ήμασταν πριν από τον κορωνοϊό. Λίγο ανοχύρωτους και με το ανοσοποιητικό μας απροετοίμαστο. Υπό την έννοια αυτή, πιστεύω, ότι θα πρέπει να μας προβληματίζει και να προσέχουμε ακόμα το γεγονός μην έχουμε μια επιπλέον αιχμή πανδημίας της γρίπης τους επόμενους μήνες. Αντί δηλαδή να έχουμε μια πανδημική καμπύλη, να έχουμε μια δικόρυφη πανδημική καμπύλη μέσα στον χειμώνα. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει αυτό» σχολίασε ο κ. Τζανάκης.

Πώς κινείται η πανδημική καμπύλη

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι συνήθως η πανδημική καμπύλη κάνει μια κορύφωση και μετά πέφτει. Αν πέσει πρόσκαιρα και επανέλθει με μια νέα κορύφωση, τότε λέμε ότι είναι μια δικόρυφη, με δυο κορυφώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν δεν έχουμε αυτό το ενδεχόμενο που είναι κάτι που φοβίζει και προβληματίζει, λόγω της ιδιαιτερότητας του φετινού χειμώνα, τότε βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας

Όσον αφορά στην ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν είναι έτοιμος ο κόσμος για μια νέα πανδημία, απάντησε ότι «δεν είναι εύκολο να έρθει μια καινούργια πανδημία πίσω από την άλλη. Συνήθως υπάρχει ένα διάστημα μερικών ετών, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτές. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, λόγω της μεταδοτικότητάς τους, οι πανδημίες που οφείλονται σε αναπνευστικούς μικροοργανισμούς και ιούς διότι αυτοί μεταδίδονται πάρα πολύ εύκολα, αστραπιαία σε όλο τον κόσμο και δημιουργούν πολλά κρούσματα και πολλές ανάγκες στα υγειονομικά συστήματα».

Εκτίμησε, παράλληλα ό,τι αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ μακρινό επισημαίνοντας ωστόσο ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό του Ερυθρού Σταυρου: «Προτρέπω όχι μόνο την Ελλάδα αλλα όλα τα συστήματα τα υγειονομικά, να είναι αλληλένδετα διότι ζούμε την εποχή που είμαστε ένα μεγάλο χωριό. Θα πρέπει να προετοιμαστούν διότι από εδώ και μετά ίσως να έχουμε πανδημικες κρίσεις με αυξανόμενη ταχύτητα».

Δείτε το βίντεο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή