Είναι σίγουρα δελεαστικό να ξεκινάτε τη δουλειά κάθε πρωί ανοίγοντας τον υπολογιστή από το κρεβάτι σας, αντί να πηγαίνετε στο γραφείο.
Νέα μελέτη έδειξε ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν την τηλεργασία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές στο University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν καθημερινά 15 μίλια (περίπου 24 χιλιόμετρα) για να πάνε στο χώρο εργασίας τους, είχαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να νιώθουν μοναξιά ή να αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα συγκριτικά με όσους δούλευαν από το σπίτι.
Στη μελέτη συμμετείχαν 3.014 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και άνω των 75 ετών που ζούσαν σε βόρειες περιοχές της Αγγλίας τον Ιανουάριο του 2019.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά πήγαιναν στη δουλειά, πόση απόσταση διένυαν και με ποιο μέσο έφταναν στο χώρο εργασίας τους.
Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν την υγεία τους από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να σημαίνει πολύ καλά και το ένα πολύ κακά.
Η βαθμολογία δόθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ενώ δεν τους ζητήθηκε να προσκομίσουν στοιχεία για την υγεία τους ή τυχόν διαγνώσεις.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που μετακινούνταν περισσότερο, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι η υγεία τους ήταν σε κακή ή πολύ κακή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ακόμη παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις ανά ηλικιακή ομάδα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα άνω των 55 ετών που μετακινούνταν σπάνια εκτός της πόλης τους, διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία τους.
Ειδικότερα, όσοι δεν επισκέπτονταν νέα μέρη, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο μοναξιάς και μειωμένης κοινωνικής συμμετοχής, που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα γενικής υγείας.
Η τηλεργασία θεσπίστηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2020, όταν ο ιός απογειώθηκε για πρώτη φορά.
Πολλοί φορείς δεν έχουν χαλαρώσει αυτούς τους κανόνες, παρά τα εμβόλια και τις αναμνηστικές δόσεις που είναι πλέον διαθέσιμες.
Έκθεση του προηγούμενου μήνα έδειξε ότι οκτώ στους δέκα εργαζόμενους στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Transport and Health.
Πηγή