Η θεραπεία με κόκκινο φως είναι μια απλή, μη επεμβατική θεραπεία που συγκεντρώνει φυσικό φως στο δέρμα και τα κύτταρα, ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο.
Η ιατρική συσκευή παρέχει ερυθρά και σχεδόν υπέρυθρα μήκη κύματος απευθείας στο σώμα χρησιμοποιώντας λάμπες LED ιατρικής ποιότητας. Αυτά τα μήκη κύματος προκαλούν μία χημική αντίδραση στα μιτοχόνδρια των κυττάρων που, με τη σειρά τους, ενισχύουν την ενεργοποίηση των κυττάρων.
Η θεραπεία με ερυθρό φως χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τη βελτίωση της φυσικής απόδοσης, τη μείωση της φλεγμονής, την αναζωογόνηση του δέρματος, την ενίσχυση της έκκρισης κολλαγόνου, τη μείωση του πόνο στις αρθρώσεις λόγω οστεοαρθρίτιδας.
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι άνθρωποι και ποντίκια που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως είχαν χαμηλότερα ποσοστά θρόμβων αίματος που μπορούν να προκαλέσουν εμφράγματα, βλάβες στους πνεύμονες και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι χειρουργοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ εκτιμούν ότι, εφόσον επαληθευτούν, τα ευρήματα θα μειώσουν τους θρόμβους αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες, που αποτελούν κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί παγκοσμίως.
«Το φως στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι μπορεί να αλλάξει τις βιολογικές μας διεργασίες και να αλλάξει την υγεία μας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Elizabeth Andraska, επίκουρη καθηγήτρια χειρουργικής στο Κέντρο Έρευνας Τραύματος και Ιατρικής Μεταγγίσεων του Πανεπιστημίου και ειδικευόμενη αγγειοχειρουργικής. «Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σχετικά φθηνή θεραπεία που θα ωφελούσε εκατομμύρια ανθρώπους».
Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει εδώ και καιρό την έκθεση στο φως με τη βελτίωση της υγείας.
Η ανατολή και η δύση του ήλιου διέπει τον μεταβολισμό, την έκκριση ορμονών, ακόμη και τη ροή του αίματος. Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο πιθανό να συμβούν τις πρωινές ώρες απ’ ό,τι τη νύχτα. Η Andraska και οι συνάδελφοί της αναρωτήθηκαν αν το φως θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους θρόμβους αίματος που οδηγούν σε αυτές τις καταστάσεις.
Για να εξετάσουν την υπόθεση, εξέθεσαν ποντίκια σε 12 ώρες κόκκινου, μπλε ή λευκού φωτός, ακολουθούμενες από 12 ώρες σκοταδιού, σε έναν κύκλο 72 ωρών.
Στη συνέχεια εξέτασαν τις διαφορές στους θρόμβους αίματος μεταξύ των ομάδων. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως είχαν σχεδόν πέντε φορές λιγότερους θρόμβους από τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε μπλε ή λευκό φως. Η δραστηριότητα, ο ύπνος, το φαγητό, το βάρος και η θερμοκρασία του σώματος παρέμειναν τα ίδια μεταξύ των ομάδων.
Η ομάδα ανέλυσε επίσης δεδομένα για περισσότερους από 10.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και έλαβαν είτε συμβατικούς φακούς που μεταδίδουν όλο το ορατό φάσμα του φωτός, είτε φακούς φιλτραρίσματος του μπλε φωτός, οι οποίοι μεταδίδουν περίπου 50% λιγότερο μπλε φως.
Ανακάλυψαν ότι οι καρκινοπαθείς που έλαβαν φακούς φιλτραρίσματος του μπλε φωτός είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ασθενείς με συμβατικούς φακούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι καρκινοπαθείς έχουν εννεαπλάσιο κίνδυνο θρόμβων αίματος σε σχέση με τους μη καρκινοπαθείς.
«Τα αποτελέσματα ξετυλίγουν ένα συναρπαστικό μυστήριο σχετικά με το πώς το φως στο οποίο εκτιθέμεθα καθημερινά, επηρεάζει την αντίδραση του σώματός μας σε τραυματισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Matthew Neal, καθηγητής χειρουργικής και συνδιευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Τραύματος και Ιατρικής της Μετάγγισης στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
«Τα επόμενα βήματά μας είναι να καταλάβουμε γιατί, βιολογικά, συμβαίνει αυτό, και να εξετάσουμε αν η έκθεση ατόμων με υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης αίματος σε περισσότερο κόκκινο φως, μειώνει τον κίνδυνο αυτό. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στην ουσία της ανακάλυψής μας, θα μειώσουμε μαζικά τον αριθμό των θανάτων και των αναπηριών που προκαλούνται από θρόμβους αίματος παγκοσμίως».
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η έκθεση σε κόκκινο φως σχετίζεται με λιγότερη φλεγμονή και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για παράδειγμα, τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως είχαν λιγότερες εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων -γνωστά ως «NETs»- οι οποίες είναι δομές που μοιάζουν με ιστό και κατασκευάζονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να παγιδεύουν τους εισβάλλοντες μικροοργανισμούς. Παγιδεύουν επίσης αιμοπετάλια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους.
Τα ποντίκια που εκτέθηκαν στο κόκκινο φως είχαν επίσης αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων, η οποία μειώνει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων. Δεδομένου ότι τα αιμοπετάλια είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό θρόμβων, αυτό οδηγεί σε λιγότερο σχηματισμό θρόμβων.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το κόκκινο φως προκαλεί αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην παραγωγή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών.
Οι ερευνητές αναπτύσσουν τώρα γυαλιά κόκκινου φωτός για να ελέγχουν την ποσότητα έκθεσης στο φως που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στη μελέτη και διερευνούν ποιοι μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από το κόκκινο φως.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Thrombosis and Haemostasis.
Πηγή