Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Τι είναι η μεταγεννητική κατάθλιψη

Η μεταγεννητική κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται εντός των δώδεκα μηνών μετά τον τοκετό, συνήθως μέσα στις τέσσερις έως έξι πρώτες εβδομάδες.

Εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερες από μία στις 10 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφής η διαφορά ανάμεσα στην κατάθλιψη που εμφανίζεται κατά την περίοδο μετά τον τοκετό και στην κατάθλιψη που έχει ήδη παρουσιαστεί πριν από τον τοκετό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή, ακόμη, αν είναι ορθό να ορίζεται η μεταγεννητική κατάθλιψη ως ιδιαίτερο νόσημα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες επηρεάζονται εξίσου με τις γυναίκες.

Τις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού, πολλοί γονείς αισθάνονται κακοδιάθετοι, κλαίνε συχνά και έχουν άγχος, κάτι που αποκαλείται «baby blues».

Πρόκειται για τα αρνητικά συναισθήματα και την αστάθεια συναισθημάτων που βιώνουν πολλές φορές οι μαμάδες κατά τη λοχεία. Είναι η πιο ήπια μορφή της επιλόχειου κατάθλιψης αλλά δεν αποτελεί ψυχιατρική διαταραχή. Εάν με το πέρας των δύο εβδομάδων τα αρνητικά συναισθήματα συνεχιστούν, η μητέρα καλό είναι να αναζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού. Σε ένα ποσοστό 10-15% τα baby blues θα εξελιχθούν σε κάποια σοβαρότερη περιγεννητική ψυχική διαταραχή.

Η μεταγεννητική κατάθλιψη είναι εξίσου σοβαρή με άλλες ψυχικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επίμονη θλίψη
  • Έλλειψη απόλαυσης ή ενδιαφέροντος για τον κοινωνικό περίγυρο
  • Κούραση
  • Αϋπνία
  • Δυσκολία σύνδεσης με το μωρό
  • Απομόνωση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
  • Τρομακτικές σκέψεις, όπως το να βλάψει το μωρό

Οι πάσχουσες δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι δεν φταίνε οι ίδιες για τα καταθλιπτικά συμπτώματα και ότι τα συναισθήματα που βιώνουν δεν τις καθιστά κακές μητέρες.

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας υποφέρετε από τέτοια συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοβοήθεια, όπως τα να μιλήσετε με αγαπημένα πρόσωπα, να ξεκουράζεστε όταν μπορείτε και να αφιερώνετε χρόνο στο να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια θεραπεία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρετε αντικαταθλιπτικά.

Η αιτία της επιλόχειας κατάθλιψης είναι ασαφής, είναι όμως πιο συχνή σε άτομα με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η έλλειψη υποστήριξης από τα αγαπημένα πρόσωπα, η κακή σχέση με τον σύντροφο και ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει τη ζωή, όπως το πένθος, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Πηγή: NHS


Πηγή