Η πριγκίπισσα της Ουαλίας αποκάλυψε ότι έλαβε διάγνωση καρκίνου μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, επιλέγοντας να κάνει “προληπτική” χημειοθεραπεία.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες από το παλάτι του Κένσινγκτον, η Κέιτ Μίντλετον αποκάλυψε τη διάγνωσή της για καρκίνο και ότι ξεκίνησε προληπτική χημειοθεραπεία στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά τον Ιανουάριο, η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν ήταν καρκινική.
Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία είναι μέρος της θεραπείας του καρκίνου που περιλαμβάνει την εκρίζωση καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η Kate Middleton ανέφερε συγκεκριμένα την “προληπτική χημειοθεραπεία”. Αν και ο όρος δεν αναγνωρίζεται επίσημα, συνήθως αναφέρεται στην επικουρική χημειοθεραπεία, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη των μικροσκοπικών καρκινικών κυττάρων μετά την επέμβαση και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου υποτροπής.
Μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην μείωση της υποτροπής του καρκίνου. Μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου της Κέιτ Μίντλετον παραμένουν άγνωστες.
Από την άλλη πλευρά, η “χημειοπρόληψη” είναι μια υπάρχουσα και αναγνωρισμένη θεραπευτική μέθοδος, που στοχεύει στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ή υποτροπής του καρκίνου σε υγιή άτομα, όπως αυτά με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Την περίοδο 2021-2022, πάνω από 320.000 άτομα έλαβαν θεραπεία για τον καρκίνο μέσω του NHS (εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας), συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, που στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη και τη διαίρεση τους. Οι ειδικοί σημειώνουν τη χρήση της “επικουρικής θεραπείας” μετά την επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία για την εξάλειψη των υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων.
Άλλοι τύποι χημειοθεραπείας περιλαμβάνουν:
- τη “νεο-επικουρική θεραπεία” που χορηγείται πριν την εγχείρηση ή την ακτινοθεραπεία για τη συρρίκνωση των όγκων
- την “περιεγχειρητική θεραπεία” πριν και μετά την επέμβαση και
- την “ανακουφιστική θεραπεία” για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε προχωρημένα στάδια καρκίνου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την “προληπτική χημειοθεραπεία” ως στρατηγική δημόσιας υγείας δια της χορήγησης φαρμάκων σε ολόκληρους πληθυσμούς με σκοπό την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών, όπως η λεμφική φιλαρίαση.
Η εφαρμογή της προληπτικής χημειοθεραπείας περιλαμβάνει συμπληρωματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία και βασίζεται σε μεγάλης κλίμακας δωρεές φαρμάκων από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Από το 2015 έως το 2019, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα έλαβαν ετησίως προληπτική χημειοθεραπεία για ασθένειες που υπόκεινται σε εγχειρητικές παρεμβάσεις, με τη διευκόλυνση της συνεχούς διεθνούς υποστήριξης και της αυξημένης δωρεάς φαρμάκων.
Η επικουρική χημειοθεραπεία είναι βραχύτερη από άλλες θεραπείες για τον καρκίνο
Όταν η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί επιτυχώς όλα τα ορατά σημάδια καρκίνου, οι γιατροί παρέχουν στον ασθενή μια ποικιλία ισχυρών φαρμάκων ως επικουρική χημειοθεραπεία, η οποία συνήθως χορηγείται σε δόσεις.
Τα σχήματα επικουρικής χημειοθεραπείας, αν και συνήθως πιο σύντομα από εκείνα για προχωρημένη θεραπεία καρκίνου, συνήθως εκτείνονται για τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτη η θεραπεία μπορεί είτε να περιλαμβάνει έγχυση χημικών στο νοσοκομείο, είτε χορήγηση χημικών μέσω φορητής αντλίας στο σπίτι.
Είναι πολύ σημαντική η επίδραση της επικουρικής χημειοθεραπείας στη συνολική επιβίωση, δυνητικά παρατείνοντας τη ζωή για χρόνια ή ακόμα και οδηγώντας σε θεραπεία. Αυτό συνιστά πεδίο αισιοδοξίας για την Κέιτ Μίντλετον και και άλλους καρκινοπαθείς.
Ο τύπος και η διάρκεια της χημειοθεραπείας εξαρτώνται από παράγοντες όπως ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου. Συνοδεύεται με κοινές παρενέργειες όπως κόπωση, ναυτία, αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων και απώλεια όρεξης. Η συμπτωματική ανίχνευση του καρκίνου κατά τη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης (όπως αναφέρει το βρετανικό παλάτι ότι συνέβη με την περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον) συχνά σημαίνει ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της επακόλουθης χημειοθεραπείας.
Πηγές: independent.co.uk, sciencetimes.com, who.int
Πηγή