Ο Ρόμπι Γουίλιαμς αποκάλυψε ότι πάσχει από μια σπάνια και αρκετά παράξενη διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας ή, πιο επιστημονικά, Διατροφική Διαταραχή Σχετιζόμενη με τον Ύπνο (NS-RED).
Ο 43χρονος σταρ δηλώνει ότι η διαταραχή τον δυσκολεύει να ελέγξει το βάρος του και τον αναγκάζει να τρώει πολύ λίγο μέσα στην ημέρα.
Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας είναι ένας συνδυασμός υπνοβασίας και επεισοδιακής υπερφαγίας και συνεπάγεται ότι το άτομο σηκώνεται από το κρεβάτι του μέσα στη νύχτα για να φάει, χωρίς βέβαια να έχει συναίσθηση της συμπεριφοράς του. Υπολογίζεται ότι μόλις το 2% του πληθυσμού πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Γουίλιαμς, οι νυχτερινές επιδρομές του στο ψυγείο δεν περιλαμβάνουν υγιεινές επιλογές, όπως τα λαχανικά, αλλά κυρίως τρόφιμα με πολλή ζάχαρη. Ένα από τα γεύματά του ήταν για παράδειγμα παγωμένα μακαρόνια με τυρί και μπισκότα βουτηγμένα σε φιστικοβούτυρο.
«Είμαι εντελώς κοιμισμένος και σηκώνομαι για να φάω. Δεν το κάνω επίτηδες. Δεν έχω συναίσθηση ότι το κάνω, όμως συμβαίνει» είπε στο video blog του, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Ο τραγουδιστής ανέφερε ότι δίνει μάχη με τη διαταραχή εδώ και 12 μήνες περίπου, αναγκασμένος να βρίσκεται σε αυστηρή δίαιτα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να εξισορροπήσει τις νυχτερινές του ατασθαλίες.
Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας δεν είναι τόσο συχνό όσο η υπνοβασία, ωστόσο συχνά οι δύο διαταραχές του ύπνου συνυπάρχουν. Οι πάσχοντες δεν έχουν ιδέα για τη συμπεριφορά τους και τα «αποδεικτικά στοιχεία» που τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν τι έκαναν μέσα στη νύχτα είναι τα λερωμένα πιάτα ή τα ψίχουλα που βρίσκουν στην κουζίνα όταν ξυπνήσουν.
Αν και μπορεί σε κάποιον η κατάσταση αυτή να φαίνεται κάπως κωμική, η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους και κατ’ επέκταση να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου ξεκινά με τη μελέτη ύπνου, όπου καταγράφεται κατά τη διάρκεια της νύχτας η εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται και φαρμακευτική αγωγή –όχι όμως υπνωτικά χάπια, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο πνευματικής σύγχυσης και πτώσεων ή άλλου τραυματισμού.
Δείτε κι αυτό:
Οι 5 πιο αλλόκοτες διαταραχές του ύπνου
Οι διαταραχές του ύπνου μέσα από φωτογραφίες
Διαταραχές ύπνου: Το τεστ των 5 ερωτήσεων
Πηγή