Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Τι κοινό έχει η ενδομητρίωση με την ουλίτιδα

Η ενδομητρίωση είναι μία επώδυνη πάθηση, στην οποία το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός της μήτρας που φυσιολογικά καλύπτει τα εσωτερικά της τοιχώματα, αναπτύσσεται έξω από αυτή.

Υπολογίζεται ότι πάνω από μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αναπτύσσουν την πάθηση, η οποία προκαλεί έντονο πόνο και υπογονιμότητα.

Επιπλέον, οι γυναίκες με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλείται από βακτήρια, κάτι που υποδηλώνει ότι ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Πρόκειται για βακτήρια τα οποία προκαλούν ουλίτιδα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Η αντιμετώπισή της προς το παρόν γίνεται με ορμονικές θεραπείες και χειρουργική επέμβαση, με την οποία αφαιρείται ο ετερότοπος ιστός.

«Θέλουμε να βρούμε νέες θεραπείες. Πρώτα όμως πρέπει να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο αναπτύσσεται η ενδομητρίωση», δήλωσε ο Δρ. Yutaka Kondo, καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Nagoya, στην Ιαπωνία.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστού του ενδομητρίου 28 γυναικών, οι μισές εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με ενδομητρίωση.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι στις γυναίκες με την πάθηση υπήρχε διαταραχή στους ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες είναι ένα είδος κυττάρων που σχηματίζουν τον συνδετικό ιστό. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα σε 13 γονίδια.

Ένα από αυτά τα γονίδια (TAGLN) ρυθμίζει την παραγωγή μίας πρωτεΐνης που βοηθά τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να εξαπλώνονται. Η υπερδραστηριότητά του πιθανώς εξηγεί γιατί τα κύτταρα του ενδομητρίου αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και αναπτύσσονται έξω από την μήτρα.

Οι ερευνητές θέλησαν να βρουν τι διεγείρει το γονίδιο TAGLN. Όπως εξηγούν, η δραστηριότητά του μπορεί να ενταθεί από τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλείται συχνά από βακτηριακές λοιμώξεις.

Για το λόγο, εξέτασαν δείγματα από 84 άλλες γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων είχαν ενδομητρίωση και οι υπόλοιπες όχι.

Η εξέταση αποκάλυψε πως στο 64% των δειγμάτων, υπήρχε το βακτήριο Fusobacterium nucleatum. Το αντίστοιχο ποσοστό στα δείγματα από τις υγιείς γυναίκες, όμως, ήταν μόλις 7%.

Το βακτήριο αυτό αποικεί συνήθως στο στόμα, όπου συμβάλλει στην ανάπτυξη ουλίτιδας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μπει στο αίμα και να εξαπλωθεί στο σώμα. Πιθανώς μέσω αυτής της οδού μολύνει και κύτταρα του ενδομητρίου.

«Το βακτήριο μπορεί επίσης να βρεθεί στον πρωκτό ο οποίος γειτνιάζει με τον κόλπο», πρόσθεσε ο Δρ. Kondo. «Η γειτνίαση αυτή υποδηλώνει ακόμα μία πιθανή οδό μετάδοσης».

Περαιτέρω έρευνα σε ποντίκια μολυσμένα με το βακτήριο Fusobacterium nucleatum έδειξε ότι η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής μπορεί να μειώσει τη βλάβη που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.

Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει μελέτη σε ασθενείς, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Science Translational Medicine.


Πηγή