Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερους απ’ όσους το AIDS και η φυματίωση μαζί

Το αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, αριθμός που αντιπροσωπεύει έναν στους είκοσι θανάτους, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε έκθεση για την κατανάλωση οινοπνευματωδών στον κόσμο και τις αρνητικές συνέπειές της για την υγεία, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι το AIDS, η φυματίωση και η βία μαζί.

Λοιμώδεις νόσοι, τροχαία δυστυχήματα, τραυματισμοί, ανθρωποκτονίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης… 5,3% των θανάτων στον κόσμο κάθε χρόνο συνδέονται με τα οινοπνευματώδη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στους πιο νέους (20-29 ετών), αυτό το ποσοστό φθάνει το 13,5%, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνολικά το αλκοόλ σκότωσε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κατά το 2016, έναντι 3,3 εκατομμυρίων το 2012, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ για το θέμα αυτό.

Τα τρία τέταρτα των θανάτων είναι μεταξύ ανδρών.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως υπήρξαν «ορισμένες θετικές παγκόσμιες τάσεις», επισημαίνοντας την καταγραφείσα μείωση από το 2010 του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με τα οινοπνευματώδη.

Όμως, εξηγούν οι ειδικοί, «το συνολικό βάρος των ασθενειών και των τραυματισμών, που προκαλούνται από τη νοσηρή κατανάλωση αλκοόλ, είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στην περιφέρεια της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής.

Περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Από τα 3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποδοθούν στο αλκοόλ, 28% συνδέονται με τροχαία δυστυχήματα, βιαιότητες, αυτοκτονίες και άλλες βίαιες πράξεις, 21% με πεπτικές διαταραχές και 19% με καρδιαγγειακές ασθένειες. Οι άλλοι θάνατοι αποδίδονται σε λοιμώδεις νόσους, καρκίνους, ψυχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι –οι οικογένειές τους και οι κοινότητές τους– υποφέρουν από τις συνέπειες της νοσηρής χρήσης του αλκοόλ, μέσω της βίας, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και των ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Είναι καιρός να δράσουμε περισσότερο για να προλάβουμε αυτή τη σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη υγιών κοινωνιών», πρόσθεσε.

Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πίνουν οινοπνευματώδη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της περιφέρειας του δυτικου Ειρηνικού καταναλώνουν αλκοόλ.

Στην Ευρώπη η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι η υψηλότερη στον κόσμο, παρόλο που από το 2010 έχει μειωθεί περισσότερο από 10%.

Ο ΠΟΥ προβλέπει αύξηση της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο κατά τα δέκα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στις περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ασίας, του δυτικού Ειρηνικού και στην αμερικανική ήπειρο.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση των προσώπων που πίνουν αλκοόλ αντιστοιχεί σε 33 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος, δηλαδή το αντίστοιχο 2 ποτηριών κρασιού (των 150 ml έκαστο) ή μιας φιάλης μπύρας (750 ml) ή δύο «σφηνάκια» οινοπνευματώδους (των 40 ml έκαστο).

localStorage.clear();


Πηγή