Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Το αφέψημα που ρίχνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Το γευστικό αφέψημα από αυτό το βότανο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης εντός μίας ώρας από την κατανάλωσή του, καθώς και του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στη ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως είναι το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά φαίνεται ότι επηρεάζουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι υπέρταση συνδέεται με την πρόωρη γήρανση των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, είναι συνεπώς θέμα ζωτικής σημασίας η μείωσή της.

Αφέψημα ιβίσκου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αφέψημα από το βότανο ιβίσκος, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν την καταπολέμηση των βακτηρίων, τη μείωση των λιπιδίων στο αίμα και την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τα αφέψημα λειτουργεί γρήγορα, με τους ερευνητές να παρατηρούν τη θετική του επίδραση στην αρτηριακή πίεση εντός μίας ώρας από την κατανάλωσή του.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσε ότι η κατανάλωση έως και τριών φλιτζανιών αφεψήματος ιβίσκου, βοήθησε σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Τα αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά του αφεψήματος απορροφώνται άμεσα με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ιβίσκου μειώνει σημαντικά την συστολική και διαστολική πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο και η κατοπτρίλη, ένα συχνό αντι- υπερτασικό φάρμακο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης των εθελοντών κατά έξι βαθμούς σε σύγκριση με τα μέλη της ομάδας ελέγχου.

Oι συμμετέχοντες που έπιναν τρία φλιτζάνια αφέψημα ιβίσκου την ημέρα για έξι εβδομάδες, είδαν κατά μέσο όρο πτώση της πίεσης του αίματος κατά 7,2 μονάδες. Αυτή η μείωση είναι παρόμοια με εκείνη που πιστεύουν οι ερευνητές ότι θα είχαν οι συμμετέχοντες αν έπαιρναν φάρμακα.

Η εν λόγω μείωση είναι πολύ σημαντική μακροπρόθεσμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πτώση της πίεσης του αίματος κατά 3 μονάδες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς από υπέρταση.

Μια πτώση πέντε μονάδων μπορεί να οδηγήσει σε 14% λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά, 9% λιγότερα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια και 7% λιγότερους θανάτους συνολικά κάθε χρόνο.

Άλλα οφέλη της κατανάλωσης αφεψήματος ιβίσκου είναι:

– Μειώνει τα λιπίδια στο αίμα

– Ωφελεί την υγεία του ήπατος

– Ενισχύει την απώλεια βάρους

– Προλαμβάνει κάποιες μορφές καρκίνου

– Καταπολεμά τα βακτήρια

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Hypertension Scientific Sessions 2022 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, η απώλεια οστικής μάζας και η οστική βλάβη λόγω οστεοπόρωσης είναι πιθανότερο να συμβεί σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε ποντίκια, εξέτασε την πιθανή σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της γήρανσης των οστών.

Οι μελετητές σύγκριναν νεαρά ποντίκια στα οποία είχε προκληθεί φαρμακευτικά υπέρταση (και η ηλικία τους αντιστοιχούσε σε ανθρώπους 20-30 ετών) με γηραιά ποντίκια (με ανθρώπινο ισοδύναμο ηλικίας 47-56 ετών) χωρίς υπέρταση προκειμένου να εκτιμήσουν την πιθανή σχέση της υπέρτασης με την οστική γήρανση.

Σε σύγκριση με τα νεαρά ποντίκια χωρίς υπέρταση, τα νεαρά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση είχαν σημαντικές μειώσεις σε όλους τους δείκτες οστικής πυκνότητας και αντοχής (από 18% έως 34%).

Σε αυτά τα ποντίκια, η παρουσία υπέρτασης σε νεότερη ηλικία ουσιαστικά γερνούσε τα οστά τους κατά 15-25 ανθρώπινα χρόνια.

Η υπέρταση στα νεαρά ποντίκια επηρέαζε τη διαδικασία αναγέννησης των οστών προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης απώλειας οστικού ιστού και της διατήρησης ή της αύξησής τους.

Συνεπώς τα οστά γίνονταν πιο εύθραυστα αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος για οστεοπόρωση σε άτομα με υπέρταση.

Πηγή: mirror.uk.co


Πηγή