Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούν να απολαμβάνουμε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αν και ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να είναι λειτουργικοί και παραγωγικοί με λιγότερο ύπνο, αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους από εμάς.
Τυπικά σημάδια της έλλειψης ύπνου είναι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η μόνιμη υπνηλία, η μειωμένη συγκέντρωση, η αποδυνάμωση της μνήμης και οι συχνές λιγούρες, ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος –κάπως παράδοξος– τρόπος να διαπιστώσετε εάν πραγματικά σας λείπει ύπνος.
Ένα γρήγορο τεστ, το οποίο ονομάζεται Sleep Onset Latency Test (Τεστ Λανθάνουσας Περιόδου Έναρξης του Ύπνου) και αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Ναθάνιελ Κλέτμαν του Πανεπιστημίου του Σικάγο, μπορεί να σας υποδείξει πόσο κουρασμένοι είστε και αν χρειάζεστε περισσότερο ύπνο.
Τι πρέπει να κάνετε
Ξαπλώστε σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο νωρίς το απόγευμα, απλώνοντας το ένα σας χέρι ώστε να προεξέχει από το κρεβάτι ή τον καναπέ. Κρατήστε στο χέρι σας ένα κουτάλι και τοποθετήστε στο πάτωμα από κάτω του έναν μεταλλικό δίσκο. Δείτε τι ώρα είναι και κλείστε τα μάτια.
Όταν σας πάρει ο ύπνος, το κουτάλι μοιραία θα πέσει από το χέρι σας επάνω στον μεταλλικό δίσκο και ο ήχος θα σας ξυπνήσει. Δείτε και πάλι τι ώρα είναι.
Πόσα λεπτά μεσολάβησαν από τη στιγμή που κλείσατε τα μάτια μέχρι τη στιγμή που ξυπνήσατε;
Σύμφωνα με τον καθηγητή:
– Αν σας πήρε ο ύπνος μέσα σε μόλις 5 λεπτά, τότε η έλλειψη ύπνου είναι σοβαρή και πρέπει να βρείτε άμεσα λύσεις για περισσότερη και πιο ποιοτική ξεκούραση.
– Αν σας πήρε ο ύπνος μέσα σε 10 λεπτά, η κατάστασή σας είναι ελαφρώς ανησυχητική και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
– Αν σας πήρε ο ύπνος μέσα σε 15 λεπτά ή και περισσότερο, τότε είστε μια χαρά!
Αν όλο αυτό σας φαίνεται περίπλοκο, μπορείτε να κάνετε το τεστ χρησιμοποιώντας το ξυπνητήρι του κινητού σας. Προγραμματίστε το να χτυπήσει σε 15 λεπτά και δείτε αν θα έχετε αποκοιμηθεί μέχρι να το ακούσετε.
Πηγή: BBC, Independent
Δείτε κι αυτό:
Εφαρμογή: Υπολογίστε τι ώρα πρέπει να κοιμηθείτε σήμερα το βράδυ!
Τα 10 σημάδια που φανερώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση
Ποια είναι τα 4 «συστατικά» του καλού ύπνου
Πηγή