Στον αστερισμό του εμβολίου κατά του κορονοϊού ζούμε τον τελευταίο καιρό, με τους επιστήμονες να ζητούν από τον κόσμο να κάνει υπομονή, τηρώντας τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και ο διακαής πόθος, σχεδόν ολόκληρης της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως και η πορεία ανάπτυξης του είναι εντυπωσιακή και πρωτοφανής για τα ιστορικά επιστημονικά δεδομένα. Είναι εντυπωσιακό ότι κατασκευάστηκαν αποτελεσματικά εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για ένα νέο ιό, του οποίου το γονιδίωμα μελετήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο πριν, τονίζουν οι επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ δέκα βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3. Συνολικά πάνω από 180 εμβόλια διαφορετικών ειδών βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης.
Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρία εμβόλια ξεπερνούν το 90% σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κάποιο να έχει ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ως προς την ασφάλεια. Τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca έχουν δείξει ότι επάγουν ανοσολογική απάντηση ικανή να προστατέψει από τη λοίμωξη COVID-19. Και τα τρία είναι δύο δόσεων με απόσταση εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και δεύτερης.
Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης
Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία μέσω του εμβολιασμού έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί βασικό πυλώνα περιορισμού της διασποράς του ιού.
Ο εμβολιασμός είναι ένα τμήμα της λύσης ανέφερε σε μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , Χανς Κλούγκε.
«Η λήψη του εμβολίου θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είναι ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και συμμόρφωσης στις συστάσεις για τη Δημόσια Υγεία, θα προσφέρει την καλύτερη προστασία για τον εαυτό σας και θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τους άλλους».
Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που θα ξεκινήσει άμεσα τους εμβολιασμούς , καθώς η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech.
Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου και ταυτοποίησης φαρμάκων και εμβολίων (ΕΜΑ), ακολούθησε μια ταχεία διαδικασία, την ονομαζόμενη “διαρκή εξέταση”, προκειμένου να αναλύει τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 αμέσως μόλις αυτά εμφανίζονται. Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Oxford/AstraZeneca έχουν υποβληθεί και τα τρία εδώ και εβδομάδες, σε αυτήν την διαδικασία.
Η ταχεία αυτή διαδικασία εφαρμόζεται για να αξιολογηθούν προϊόντα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η EMA αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου Pfizer και BioNTech, κατά της Covid-19 μέχρι 29 Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο και ως τις 12 Ιανουαρίου γι’ αυτό της αμερικανικής Moderna.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει επίσης σε συμβάσεις με τις εταιρίες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και CureVac, για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της και την προμήθεια δόσεων όταν τα εμβόλιά τους αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά.
Η ΕΕ έχει σχεδιάσει ένα πλάνο για τον εμβολιασμό και έχει διασφαλιστεί ότι η παραλαβή θα γίνει δίκαια και στον ίδιο χρόνο από όλα τα κράτη μέλη, τα οποία για πρώτη φορά κάνουν κοινή προσπάθεια προμήθειας εμβολίων και εμβολιασμού.
Το εμβολιαστικό σχέδιο της Ελλάδας
Κάθε χώρα σχεδιάζει και διαμορφώνει τις εσωτερικές της διαδικασίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2.
Η Ελλάδα έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την έναρξη εμβολιασμού κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει και εφόσον τα εμβόλια λάβουν τη σχετική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσει εμβολιασμούς.
«Η χώρα μας είναι έτοιμη. Μετά την έγκριση θα ακολουθήσει παράδοση και την επόμενη μέρα από την παράδοση θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει προτεραιοποιήσει τις κατηγορίες και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μηχανισμών έχει κινητοποιηθεί, έτσι ώστε να έχουμε εμβολιαστικά κέντρα, το προσωπικό που θα μας εμβολιάσει, όλα με ασφάλεια και με υψηλό δείκτη ευθύνης», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Αν η χώρα μας προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.
Υπάρχει επίσης σχεδιασμός και για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, τα οποία διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η χώρα μας προμηθεύτηκε 14 ψυγεία κατάλληλα για την συντήρηση του εμβολίου και τα οποία θα διανεμηθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας.
Ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών
Το ελληνικό σχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς η επιτυχία του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών. Επιστημονικοί φορείς συγκροτούν κοινό μέτωπο ενημέρωσης για τα θέματα του εμβολίου και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι, τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι ασφαλή.
«Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος αφαιρεί ζωές. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει προβληματισμός, αλλά τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, θα είναι ασφαλή», τόνισε ο Χανς Κλούγκε.
Διαβεβαίωσε ότι «στην Ελλάδα και την ΕΕ, εφαρμόζονται όλες οι τυπικές εθνικές ρυθμιστικές διαδικασίες και ο ΠΟΥ αξιολογεί όλα τα υποψήφια εμβόλια COVID-19, καθώς ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα αξιολογούνται διεξοδικά και πληρούνται όλες οι στάνταρ απαιτήσεις ασφαλείας, προτού εγκριθεί ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια με τα οποία εμβολιάζουμε πάνω από το 95% των παιδιών μας με σκοπό την προστασία από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα λαμβάνουν έγκριση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η εμπιστοσύνη σας στο εμβόλιο για τον COVID-19 και στις υπηρεσίες Υγείας που θα το παρέχουν, θα είναι ζωτικής σημασίας. Σας καλώ να αναζητήσετε αξιόπιστες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μην γίνεστε μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης», τονίζει.
«Η επιστήμη, η τεχνολογία, η έρευνα, η ιατρική είναι με το μέρος μας. Ας ενημερωθούμε σωστά. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας. Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν στα fake news και να «κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την εθνική προσπάθεια».
Πηγή