Παρασκευή , 21 Φεβρουάριος 2025

Το λαχανικό που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και αντιστρέφει τον προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης, η πρόδρομη κατάσταση του διαβήτη τύπου 2, είναι η σταδιακή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα λόγω της μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η χημική ένωση σουλφοραφάνη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ανθρώπους που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ του 2017, διαπίστωσε ότι η ένωση που περιέχεται στο μπρόκολο, συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερα επιπέδα σακχάρου στο αίμα ανθρώπων με διαβήτη.

Νέα μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή Anders Rosengren, εξέτασε την επίδραση της σουλφοραφάνης στον προδιαβήτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 89 άτομα με αυξημένο σάκχαρο νηστείας, ένδειξη προδιαβήτη.

Άλλα κριτήρια ήταν ότι οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ηλικίας 35-75 ετών.

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία σουλφοραφάνη ή εικονικό φάρμακο επί 12 εβδομάδες.

Ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποιος έλαβε τι. Συνολικά 74 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν όλα τα στάδια της μελέτης.

Το σάκχαρο νηστείας μειώθηκε

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν σουλφοραφάνη είχαν μεγαλύτερη μέση μείωση του σακχάρου νηστείας στο αίμα από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν σημαντική.

Ακόμη μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε κατά την ανάλυση των κλινικών υποομάδων. Η ομάδα με τη μεγαλύτερη βελτίωση μετά τη λήψη σουλφοραφάνης είχε πρώιμα σημάδια ήπιου διαβήτη λόγω ηλικίας, σχετικά χαμηλό ΔΜΣ, χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλή συχνότητα εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου και χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.

Το τρίτο στάδιο, το οποίο διεξήχθη σε συνεργασία με τον καθηγητή Fredrik Bäckhed στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, αφορούσε τη μελέτη των βακτηρίων του εντέρου, με την ανακάλυψη ενός βακτηρίου που μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη σουλφοραφάνη και το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ένωσης του μπρόκολου.

Όσον αφορά τους αριθμούς, οι διαφορές στο σάκχαρο νηστείας ήταν 0,2 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο σε όλους τους συμμετέχοντες που λάμβαναν σουλφοραφάνη σε σύγκριση με τα μέλη της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Πιθανή θεραπεία ακριβείας

Ο επιπολασμός του προδιαβήτη στη Σουηδία εκτιμάται ότι φτάνει το 10%, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος σαφής θεραπεία. Η πάθηση μένει συχνά αδιάγνωστη, αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες να μην αναπτύξει το άτομο διαβήτη τύπου 2. Ο Rosengren τονίζει τη σημασία των έγκαιρων και εξατομικευμένων παρεμβάσεων για την πρόληψη της νόσου.

«Η θεραπεία του προδιαβήτη είναι επί του παρόντος ελλιπής από πολλές απόψεις, αλλά αυτά τα νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για πιθανή θεραπεία ακριβείας με τη χρήση σουλφοραφάνης που εξάγεται από το μπρόκολο ως λειτουργικό τρόφιμο. Ωστόσο, οι παράγοντες του τρόπου ζωής παραμένουν το θεμέλιο κάθε θεραπείας για τον προδιαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της υγιεινής διατροφής και της απώλειας βάρους», αναφέρει.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν επίσης ένα γενικό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο η παθοφυσιολογία και η χλωρίδα του εντέρου αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τις αντιδράσεις της θεραπείας – ένα μοντέλο που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις», καταλήγει ο Rosengren.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.


Πηγή