Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο μία γυναίκα να εμφανίσει ροζάκεια

Είναι γνωστό ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να επιδεινώσει τη ροδόχρου νόσο (ροζάκεια) σε όσους ήδη την έχουν, γι’ αυτό πρέπει να το αποφεύγουν όσοι δεν θέλουν να έχουν κατακόκκινο πρόσωπο. Όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ενοχοποιεί και το λευκό κρασί ότι αυξάνει τον κίνδυνο να προκαλέσει για πρώτη φορά σε μια γυναίκα τη συγκεκριμένη φλεγμονώδη δερματική διαταραχή που «φλογίζει» το πρόσωπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας και επιδημιολογίας Γουέν-Τσινγκ Λι του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (Journal of American Academy of Dermatology), μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 83.000 γυναίκες, από τις οποίες περίπου 5.000 εμφάνισαν για πρώτη φορά ροδόχρου νόσο σε διάστημα 14 ετών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη συχνότητα και το είδος της κατανάλωσης αλκοόλ με τη ροζάκεια. Διαπιστώθηκε ότι όσες έπιναν λίγο λευκό κρασί (έως ένα ποτήρι την εβδομάδα), είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης ροδόχρου νόσου, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου. Ενώ όσες έπιναν συχνότερα λευκό κρασί (πάνω από πέντε ποτήρια την εβδομάδα), είχαν 49% μεγαλύτερο κίνδυνο. Για τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά, πέντε ή περισσότερα την εβδομάδα αύξαναν κατά 28% τον κίνδυνο ροζάκειας.

Καθώς η μελέτη περιλάμβανε μόνο γυναίκες, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ροδόχρου νόσου και στους άνδρες. Οι ερευνητές επίσης δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς το λευκό κρασί συνδέεται με την πρόκληση της εν λόγω διαταραχής. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το αλκοόλ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Γενικότερα πάντως οι αιτίες της ροδόχρου νόσου είναι ασαφείς. Γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, καθώς επίσης η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε μικροοργανισμιούς (βακτήρια) πάνω στο πρόσωπο.

Εκτός από το αλκοόλ, άλλοι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις της ροδόχρου νόσου, είναι το φως του ήλιου, η καφεΐνη, τα καυτερά φαγητά, το καυτό μπάνιο κ.α. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία για τη διαταραχή, παρά μόνο κρέμες και φάρμακα που επιφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων.


Πηγή