Πρέπει να το αποδεχτούμε: το σπίτι μας είναι μια μεγάλη εστία μικροβίων και πρέπει να συμβιώνουμε με αυτά.
Κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει τους δικούς του -περισσότερο ή λιγότερο- «ενόχους» για τη μεταφορά και εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών.
Αλλά ας βάλουμε στο μικροσκόπιο την κουζίνα: έναν χώρο στον οποίο περνάμε αρκετές ώρες, ένα δημιουργικό εργαστήρι στο σπίτι στα οποίο τα μικρόβια κάνουν «γιορτή».
Τα περισσότερα από τα σημεία της κουζίνας δεν καθαρίζονται συχνά και αρκετά από αυτά παραμένουν με υπολείμματα μικροβίων ακόμα και μετά τον καθαρισμό τους.
Πέρα από το σφουγγάρι -έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports το 2017 έδειξε ότι το σφουγγάρι μπορεί να μεταφέρει εκατομμύρια βακτήρια σε λίγα κυβικά εκατοστά- άλλο ένα αντικείμενο βρίσκεται σε παρόμοια θέση -από άποψη μικροβίων- με το σφουγγάρι.
Το πιο βρώμικο αντικείμενο της κουζίνας -εκτός από το σφουγγάρι-, στο bovary.gr
Πηγή