Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Το ροχαλητό εγκυμονεί κινδύνους για τους καρδιοπαθείς

Σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των καρδιοπαθών εγκυμονεί το ροχαλητό, που προκαλεί την άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου!

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της διάσημης αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic για εκείνους με υποκείμενη καρδιακή νόσο, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακής ανακοπής.

Επίσης μεγάλος είναι ο κίνδυνος να προκαλέσει σε κάποιον μακροπρόθεσμη βλάβη.

Το ροχαλητό λοιπόν, όπως αναφέρει η μελέτη, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση του συντρόφου, δηλαδή το σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης υγείας και να εγκυμονεί κινδύνους για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους.

«Οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων γύρω από τις αιτίες που προκαλούν το ροχαλητό έχουν αποδείξει ότι δεν είναι κάτι αθώο, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά πίσω από αυτό κρύβονται διάφορες σοβαρές παθήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος.

Όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ροχαλίζουν και δεν είναι όλοι τους χρόνιοι ή επικίνδυνοι για την υγεία. Ωστόσο είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος αν κατά την διάρκεια του ύπνου του κάνει άπνοιες σε τακτική βάση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ταυτόχρονα υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Το ροχαλητό όταν κοιμόμαστε μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά όλοι έχουν να κάνουν με την παρεμπόδιση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τις περισσότερες φορές, οι μύες στην οροφή του στόματος (γνωστός ως μαλακός ουρανίσκος) ή το πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και εμποδίζουν εν μέρει τη ροή του αέρα.

Μεταξύ 5% και 15% των ενηλίκων μέσης ηλικίας πιθανώς πάσχουν από άπνοια ύπνου, παρόλο που είναι συχνά αδιάγνωστη και ως εκ τούτου δεν θεραπεύεται. Και αυτά δεν είναι τα μόνα άσχημα νέα, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της άπνοιας του ύπνου και επίσης:

– της υψηλής πίεσης του αίματος,

– της υψηλής χοληστερόλης,

– των καρδιακών προσβολών και

– άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για τα άτομα με άπνοια κατά τον ύπνο, η απόφραξη των αεραγωγών είναι τόσο σοβαρή ώστε η αναπνοή επιβραδύνεται. Μπορεί ακόμη και να σταματήσει για δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται άπνοιες, οπότε ο εγκέφαλος στέλνει σήματα συναγερμού στο σώμα, προκαλώντας έναν απότομο αερισμό, ένα πολύ δυνατό ροχαλητό.

«Συμπτώματα όπως ροχαλητό, τρίξιμο δοντιών, μυϊκοί σπασμοί και τινάγματα στον ύπνο, παρατήρηση διακοπής της αναπνοής μας από τον/την σύντροφο, μόνιμος πονοκέφαλος όταν ξυπνάμε, κόκκινα μάτια και ξηροστομία, απώλεια μνήμης, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνιμο αίσθημα κόπωσης», θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον Ω.Ρ.Λ., τονίζει ο κ Αρτόπουλος και εξηγεί:

«Οι άνθρωποι που ροχαλίζουν μπορεί να πιστεύουν ότι οι σύντροφοι ή οι συγκάτοικοί τους είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις νυχτερινές «συμφωνίες» τους, αλλά αυτοί είναι όμως που μπορεί να κινδυνεύουν».

Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ οι ασθενείς που πάσχουν από επίμονο ροχαλητό και πιθανή υπνική άπνοια θα πρέπει να υποβάλλονται όχι μόνο σε μελέτη ύπνου που αφορά στην ποσοτική διερεύνηση των απνοιών, αλλά και σε υπνοενδοσκόπηση που μπορεί να δείξει με ακρίβεια το ανατομικό πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς.

«Η υπνοενδοσκόπηση (DISE) είναι η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του προβλήματος βάση της κατάταξης VOTE, με την οποία καθορίζουμε:

1) το σημείο της απόφραξης (Μαλακή υπερώα – Velum, στοματοφάρυγγας – Oropharynx, βάση της γλώσσας – Tongue base, επιγλωττίδα – Epiglottis)

2) το βαθμό της απόφραξης (αμελητέος, μερική απόφραξη, πλήρης απόφραξη)

3) τον τύπο της απόφραξης (προσθι-οπίσθιος, συγκεντρικός, εκ των πλαγίων)

Στα παιδιά συνήθως το πρόβλημα οφείλεται στα λεγόμενα κρεατάκια και την υπερτροφία των αμυγδαλών. Αντιμετωπίζεται εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως το Laser, ραδιοσυχνότητες, XPS κτλ. Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 20-30 λεπτά και το παιδί αυθημερόν ή την επόμενη μέρα επιστρέφει σπίτι του.

Διαβάστε ακόμη:

Η διαταραχή του ύπνου που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

 

Υπνική άπνοια: Το σύντομο τεστ STOP-BANG του «Ευαγγελισμού»

Υπνική άπνοια: Πώς επηρεάζει τους παλμούς της καρδιά

Αμυγδαλές και κρεατάκια: Πότε χειρουργούνται στα παιδιά;


Πηγή