Σου αρέσει το σκόρδο; Τώρα μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο αυτό συστατικό στα φαγητά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την δύσοσμη αναπνοή που προκαλεί, καθώς ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία δημιούργησε το… μαύρο σκόρδο.
Το μαύρο σκόρδο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας και δημιουργείται από την παλαίωση του σκόρδου σε ελεγχόμενη υγρασία.
“Το μαύρο σκόρδο είναι κανονικοί ωμοί, λευκοί βολβοί σκόρδου που ψήνονται αργά σε χαμηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία επί ολόκληρες εβδομάδες. Αυτή η διαδικασία προκαλεί αυτό που ονομάζεται αντίδραση Maillard: το γευστικό προφίλ μετατρέπεται από την τυπική γεύση σκόρδου σε κάτι πιο γλυκό και πιο σνακ, διατηρώντας τα θετικά οφέλη για την υγεία”, εξήγησε η καθηγήτρια Susanne Schmidt που συνεργάζεται με την Empathy Herbal μέσω του προγράμματος Agri-Food Innovation Alliance Kickstarter Grant του πανεπιστημίου του Queensland.
Το μαύρο σκόρδο όχι μόνο συνοδεύεται από το πλεονέκτημα ότι δεν σας δίνει δύσοσμη αναπνοή, αλλά έχει επίσης οφέλη για την υγεία χάρη στον τρόπο παρασκευής και κατανάλωσης:
“Το λευκό σκόρδο δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για κατανάλωσή του σε ωμή κατάσταση, κάτι που είναι κρίσιμο από άποψη υγείας, καθώς τα οφέλη για την υγεία μειώνονται γρήγορα όταν το σκόρδο ψιλοκόβεται και μαγειρεύεται”, επισήμανε η Schmidt και πρόσθεσε:
“Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι το μαύρο σκόρδο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία:
- βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη και
- βοηθά στη διαχείριση της χοληστερόλης, της αγγειακής υγείας, του σακχάρου στο αίμα και ακόμη και του βάρους”.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το μαύρο σκόρδο μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων καθώς οι τόνοι σκόρδου που απορρίπτονται ετησίως μπορούν να μετατραπούν σε αυτήν την μαύρη εκδοχή του, δημιουργώντας μια νέα υγιεινή τροφή που είναι επίσης καλή για τον πλανήτη.
Η σχετική έρευνα δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε περιοδικό επιστημονικής επιθεώρησης και -ως εκ τούτου- τα συμπεράσματά της θεωρούνται προκαταρκτικά.
Πηγές: scimex.org, uq.edu.au, iflscience.com
Πηγή