Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Το ΣΜΝ που διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι αρκετά συχνή νεοπλασία, λιγότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά περισσότερο φονικός.

Στις γυναίκες αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την τέταρτη συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο (μετά τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα), ενώ είναι συχνότερος στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει γίνει γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί συνήθως δεν διαγιγνώσκεται έως ότου έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του οργανισμού.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς- σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο (ΑCS)- οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου έχουν πενταετή επιβίωση σχεδόν κατά 93%. Μόνο, όμως, στο 20% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών σήμερα γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γυναίκες με χρόνιες λοιμώξεις από χλαμύδια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν μολυνθεί από χλαμύδια.

Η έρευνα είναι πολύ σημαντική, καθώς τα χλαμύδια είναι το δεύτερο πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, 278 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών και 556 χωρίς καρκίνο στην Πολωνία, και 160 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών και 159 χωρίς στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος για ένα αντίσωμα που δείχνει προηγούμενη λοίμωξη από χλαμύδια και ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με καρκίνο στις ωοθήκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αντισώματα για χλαμύδια.

Αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, η λοίμωξη μπορεί ενδεχομένως να μην προκαλεί συμπτώματα και συχνά παραμένει αδιάγνωστη για μήνες ή χρόνια. Με τον καιρό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, οδηγώντας σε υπογονιμότητα.

Τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AACR) τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος ωοθηκών: Τα ύπουλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Καρκίνος στις ωοθήκες: Ενδείξεις και συμπτώματα

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι 5 κύριες μορφές και τα συμπτώματά τους


Πηγή