Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η μεσογειακή διατροφή είναι σούπερ υγιεινή. Αν έχει την πρόθεση να το κάνει, υπάρχουν άπειρες επιστημονικές μελέτες που θα τον διαψεύσουν! Άλλη μία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν την πλούσια… συλλογή, εστιάζοντας σε ένα συστατικό-κλειδί που προστατεύει από το εγκεφαλικό, τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ευεργετική κυρίως επειδή υποστηρίζει φανατικά την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και παράλληλα περιλαμβάνει πολύ μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλος ένας λόγος που πρέπει να την προτιμήσουμε, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Medicine, είναι η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα που προτείνει.
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στο ψάρι, στα μπαχαρικά, στα όσπρια, στο κακάο και στους ξηρούς καρπούς. Η τρέχουσα σύσταση όσον αφορά την πρόσληψη μαγνησίου είναι τα 300 mg την ημέρα για τους άνδρες και τα 270 mg την ημέρα για τις γυναίκες, ωστόσο σημαντική μερίδα του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τσετσιάνγκ και το Πανεπιστήμιο του Τσεντσόου που εκπόνησαν τη νέα μελέτη, το μυστικό για επαρκή πρόσληψη μαγνησίου είναι να καταναλώνει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παραπάνω τροφές, αφού είναι δύσκολο να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας με την κατανάλωση μίας μόνο μερίδας οποιουδήποτε προϊόντος.
Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία προέκυψαν έπειτα από ανάλυση 40 παλαιότερων μελετών, υπέδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, κατά 12% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 26% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Fudi Wang, από το Πανεπιστήμιο της Τσετσιάνγκ αναφέρει: «Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό συσχετίζονται με ευρύ φάσμα ασθενειών, ωστόσο δεν υπήρχαν μέχρι τώρα οριστικές αποδείξεις για τη σχέση διαιτητικού μαγνησίου και κινδύνων για την υγεία. Η μετα-ανάλυση που πραγματοποιήσαμε παρέχει τα τεκμήρια που υποστηρίζουν τον ρόλο του μαγνησίου που λαμβάνουμε από τις τροφές στη μείωση του κινδύνου ασθένειας».
Διαβάστε επίσης:
Κάντε το τεστ και δείτε εάν έχετε έλλειψη μαγνησίου
Πηγή