Τα τυριά και οι σοκολάτες ανταγωνίζονται για τη θέση της κατηγορίας των τροφών που δεν θα μπορούσε ποτέ κάποιος να απαρνηθεί.
Με τόσα είδη τυριών βέβαια, δύσκολα μπορεί κανείς να επιλέξει το κατάλληλο.
Από αυτή τη δύσκολη θέση βγάζουν οι επιστήμονες όσους δεν θέλουν να αποκλείσουν το τυρί από τη διατροφή τους, ταυτόχρονα όμως πρέπει να προσέχουν την υγεία τους.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health, αποκάλυψε το τυρί που αποτελεί εξαίρεση στον περίφημο κανόνα της χοληστερόλης, ο οποίος αποκλείει τα περισσότερα γαλακτοκομικά, ειδικά αυτά με τα πλήρη λιπαρά.
Πρόκειται για το Jarlsberg, ένα νορβηγικό τυρί, το οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Κ2 και ωφελεί την καρδιομεταβολική υγεία.
Η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας τυριού (57 γρ.) μπορεί να αποτρέψει την φθορά των οστών, χωρίς μάλιστα να αυξάνει τη χοληστερόλη.
Το Jarlsberg είναι ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα με χαρακτηριστικές τρύπες, που καταναλώνεται και σε φέτες του τοστ. Προέρχεται από την περιοχή Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία.
Το συγκεκριμένο τυρί ενισχύει τα επίπεδα οστεοκαλσίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με γερά οστά και δόντια.
Οι ερευνητές μελέτησαν 66 υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας 33 ετών και μέσο ΔΜΣ 24, οι οποίες πρόσθεσαν στη διατροφή τους είτε μια μερίδα 57 γρ. τυριού Jarlsberg καθημερινά είτε 50 γρ. τυριού Camembert για έξι εβδομάδες. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η περίοδος, η ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Camembert, ξεκίνησε να καταναλώνει Jarlsberg για ακόμα έξι εβδομάδες.
Κάθε έξι εβδομάδες λαμβάνονταν δείγματα αίματος για τον έλεγχο των βασικών πρωτεϊνών, της οστεοκαλσίνης και ενός πεπτιδίου (PINP) που εμπλέκεται στον κύκλο δημιουργίας των οστών. Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Κ2 και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
Τα δύο αυτά τυριά έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά σε αντίθεση με το Camembert, το Jarlsberg είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, γνωστή επίσης ως μενακινόνη.
Η οστεοκαλσίνη και η βιταμίνη Κ2 αυξήθηκαν σημαντικά μετά από 6 εβδομάδες στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg.
Από την άλλη, σε όσες γυναίκες κατανάλωναν το τυρί Camembert, τα επίπεδα του πεπτιδίου PINP παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ εκείνα των άλλων βιοχημικών δεικτών μειώθηκαν ελαφρώς. Αυξήθηκαν όμως σημαντικά μετά τη μετάβαση στο τυρί Jarlsberg.
Όσον αφορά τα λιπίδια στο αίμα, αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες μετά από έξι εβδομάδες, τα επίπεδα της χοληστερόλης όμως, μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα Camembert μετά την αλλαγή σε Jarlsberg.
Επιπλέον, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μειώθηκε κατά 3% στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg, ενώ αυξήθηκε απότομα, κατά 2% για όσες έτρωγαν το τυρί Camembert. Όμως, μετά την αλλαγή σε Jarlsberg η HbA1c μειώθηκε σημαντικά και σε αυτή την ομάδα.
Τέλος, οι ποσότητες του ασβεστίου και του μαγνησίου μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα του τυριού Jarlsberg, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες στην ομάδα του τυριού Camembert. Μετά την αλλαγή του είδους του τυριού, τα επίπεδα ασβεστίου μειώθηκαν και σε αυτή την ομάδα, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά την αυξημένη πρόσληψη αυτών των βασικών μετάλλων για τον σχηματισμό των οστών, σημειώνουν οι ερευνητές.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το τυρί Jarlsberg θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπενίας, δηλαδή της χαμηλής οστικής πυκνότητας, καθώς και άλλων μεταβολικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Πηγή: AS
Πηγή