Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ενός φρούτου, βοηθά στη διατήρηση του ελέγχου της ινσουλίνης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένας απολύτως ασφαλής και φυσικός τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και αυτός μπορεί να είναι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Κέντρο Διατροφικής Έρευνας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις, η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι υπέρβαροι, όσοι έχουν χρόνια φλεγμονή και όσοι βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη με βάση τις τιμές του σακχάρου νηστείας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 48 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη. Οι ερευνητές δημιούργησαν δύο ομάδες. Τα μέλη της πρώτης έτρωγαν δύο μερίδες φρούτων κάθε μέρα, ενώ τα μέλη της δεύτερης έτρωγαν αντίστοιχες θερμίδες, αλλά όχι από φρούτα.
Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους, αλλά απέφευγαν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να μπορούν να εξαχθούν από το ίδιο το πείραμα.
Οι εθελοντές ακολούθησαν αυτή τη διατροφή για τέσσερις εβδομάδες.
Αφού συνέκριναν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, τα επίπεδα ινσουλίνης και τους δείκτες φλεγμονής τους πριν και μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα, ήταν σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα των συμμετεχόντων στη δεύτερη ομάδα.
Το φρούτο που έτρωγαν τα μέλη της πρώτης ομάδας για τέσσερις εβδομάδες ήταν το μάνγκο.
Όσοι έτρωγαν μάνγκο εμφάνισαν 51,2% βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (με βάση τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και τον δείκτη HOMA-IR, ο οποίος χρησιμοποιείται για να μετρήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη) και σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τη δική τους αρχική τιμή.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν σημαντικό το εύρημα, επειδή κάτι τόσο απλό όσο το μάνγκο βελτίωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη σε τέτοιο βαθμό σε ανθρώπους που επιλέχθηκαν ειδικά για τον υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.
Πηγή