Αυτός ο αποξηραμένος καρπός έχει πολλά οφέλη για το σώμα, ξεχωρίζει όμως για την αντιοξειδωτική του δράση.
Όλοι όσοι θέλουν να έχουν μια πλήρη διατροφή, πρέπει να καταναλώνουν διάφορες τροφές που μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να βελτιώσουν τη λειτουργία του οργανισμού τους.
Τα δαμάσκηνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καρπούς επειδή έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των οστών, ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών. Βοηθούν επίσης την υγεία της καρδιάς και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Κάθε δαμάσκηνο εκτιμάται ότι δίνει περίπου 20 θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να προλάβουν τη δυσκοιλιότητα.
Διατροφικό προφίλ
Διατροφική αξία | Ανά μερίδα (100 γρ.) |
Ενέργεια | 240 θερμίδες |
Πρωτεΐνες | 2,1γρ |
Λίπη | 0,3 γρ |
Υδατάνθρακες | 63,9 γρ |
Ίνες | 7,1 γρ |
Βιταμίνη Α | 781 IU |
Βιταμίνη κ | 59.6 mcg |
Βιταμίνη Β1 | 0,051 mg |
Βιταμίνη Β2 | 1.882 mg |
βιταμίνη Β6 | 0,205 mg |
Ασβέστιο | 43 mg |
Σίδηρος | 0,93 mg |
Κάλιο | 732, mg |
Φωσφόρος | 69 mg |
Λόφος | 10,1 mg |
Μαγνήσιο | 41 mg |
Ποια είναι τα οφέλη τους
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Διευκολύνουν την πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.
- Δίνουν ενέργεια: Λόγω των φυσικών υδατανθράκων που περιέχουν, δίνουν ενέργεια, είναι επομένως χρήσιμο να τα καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων.
- Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό: Τόσο η βιταμίνη C όσο και η Ε βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προάγουν την πρόωρη γήρανση και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
- Ενισχύουν τα οστά: Η βιταμίνη Κ στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των οστών και να αποτρέψει την οστεοπόρωση.
- Βελτιώνουν την παραγωγή κολλαγόνου: Η παρουσία της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και, κατά συνέπεια, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση περίπου 40 γραμμαρίων την ημέρα, που ισοδυναμούν με 90 θερμίδες.
Πηγή: El Cronista
Πηγή