Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Το MIT και το καροτσάκι που θα αλλάξει τον τρόπο μετακίνησης των ΑΜΕΑ

Παρά την όλη κουβέντα για τα αυτοκινούμενα οχήματα και την επανάσταση που θα φέρουν στην ανθρώπινη μετακίνηση, η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης υπόσχεται να κάνει ακόμα περισσότερα για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους συμπολίτες μας, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν και πάλι την ανεξαρτησία τους.

Την ώρα που τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να μετακινούνται με τέσσερις τροχούς, οι ερευνητές του MIT εφοδίασαν το ίδιο λογισμικό σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Ήταν η Daniela Rus αυτή που ξεκίνησε την προσπάθεια, έπειτα από επίσκεψή της σε οίκο ευγηρίας, όταν παρατήρησε ότι δεν υπήρχαν τόσοι εργαζόμενοι για να σπρώχνουν όλους τους ανθρώπους σε καροτσάκια.

Εφοδιασμένο με αισθητήρες, το αμαξίδιο λειτουργεί όπως και τα αυτοκινούμενα οχήματα. Πριν τεθεί σε λειτουργία, πρέπει βέβαια ο κάτοχος να το χειριστεί μέσα στον χώρο, ώστε να φτιάξει το λογισμικό την κάτοψη της περιοχής και να μάθει πού είναι οι τοίχοι, οι κολώνες και οι διάδρομοι.

Μόλις ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση, ο χρήστης επιλέγει απλώς πού θέλει να πάει κλικάροντας πάνω στον χάρτη και το αμαξίδιο αρχίζει να κινείται θέτοντας σε λειτουργία την επιλογή «δυναμικά εμπόδια», ώστε να λαμβάνει πια υπόψη του τους ανθρώπους που κινούνται στον χώρο ή άλλα εμπόδια που εμφανίστηκαν μετά τη χαρτογράφηση.

Το αμαξίδιο δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμο, αν και το ΜΙΤ δουλεύει πυρετωδώς ώστε να μπορεί να κατευθύνεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, μαθαίνοντάς το να κάνει προβλέψεις για τις πορείες των κινούμενων εμποδίων και πώς να τα αποφεύγει με τον βέλτιστο τρόπο. Νοσοκομεία σε Βοστώνη και Σιγκαπούρη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το εντάξουν στο δυναμικό τους…

localStorage.clear();


Πηγή