Περισσότερα από 80.000 τηλέφωνα έχει δεχθεί το τηλεφωνικό κέντρο 1110 της περιφέρειας Αττικής τις 20 ημέρες λειτουργίας του και περισσότερα από 600 μοριακά τεστ για κορονοϊό έχουν πραγματοποιήσει οι κινητές μονάδες ελέγχου, στο πλαίσιο της σύνταξης του επιδημιολογικού στρατηγικού σχεδίου για την Αττική και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Φωτογραφίες / βίντεο: Γιάννης Κέμμος
Το Newsbeast υποδέχθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της περιφέρειας Αττικής, ο επικεφαλής του δρ. Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία στην επιχειρησιακή οργάνωση διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων, καθώς το 2004 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του Συντονιστικού Οργανισμού Υγείας (ΣΟΤΥ)με αρμοδιότητες την υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων και τον συντονισμό των Ολυμπιακών Νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, ενώ την περίοδο 1991-2001 είχε την οργάνωση της Επειγούσης Ιατρικής σε όλο το Υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία) ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε καταρτίσει για την Ολυμπιάδα του 2004 και ο εξοπλισμός που είχε προμηθευτεί το ΕΣΥ τότε, φάνηκαν πολύτιμα στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο φακός του Newsbeast κατέγραψε και έναν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των κινητών μονάδων της περιφέρειας Αττικής σε υπηρεσίες της περιφέρειας στην Ελευσίνα. Ο ιατρός της ομάδας Κωνσταντίνος Γκοργκόλης εξήγησε τη διαδικασία: Οι κινητές μονάδες που αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς (παθολόγους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους) και από νοσηλευτές πανεπιστημιακού επιπέδου πραγματοποιούν δύο ειδών ελέγχους:
Πρώτον, τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες της περιφέρειας και σε δομές της περιφέρειας όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία κλπ. Όπου δηλαδή υπάρχει συνωστισμός εργαζομένων και φιλοξενούμενων, με στόχο τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων. Πρόκειται δηλαδή για προληπτικούς ελέγχους.
Δεύτερον, πραγματοποιεί ελέγχους κατ οίκον σε ασθενείς με συμπτωματολογία ύποπτη για κορονοϊό, αφού έχει κριθεί το περιστατικό ως σοβαρό από το τηλεφωνικό κέντρο, ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και τα υποκείμενα νοσήματα του ατόμου που καλεί.
Και στις δύο περιπτώσεις συχνά πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων και τα οποία, ιδίως εάν έχουν συμπτώματα, θα ήταν επικίνδυνο να μετακινηθούν σε νοσοκομείο, αλλά συχνά και δύσκολο για τους ίδιους.
Συνολικά έχουν γίνει μέσα σε ένα μήνα περισσότερα από 600 μοριακά τεστ. Η διαδικασία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, το δείγμα λαμβάνεται με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα από τη ρινική κοιλότητα, αποστέλλεται στο ΕΚΠΑ για ανάλυση και σε λιγότερο από 24 ώρες βγαίνουν τα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως ούτε ένα από τα 600 τεστ που έχουν μέχρι στιγμής γίνει δεν έχει βγει θετικό, όπως επισημαίνει ο κ. Γκοργκόλης.
Σημειωτέον ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται και σε οίκους ευγηρίας και ότι η χώρα μας δεν είχε ούτε ένα θάνατο σε γηροκομείο σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες…
Ο κ. Ευσταθίου ξενάγησε το Newsbeast και στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 του Κέντρου Επιχειρήσεων της περιφέρειας Αττικής, όπου βέβαια για λόγους αποφυγής συνωστισμού, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν πλέον εξ αποστάσεως. Το Κέντρο διαθέτει ιατρούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εξειδικευμένο προσωπικό που φιλτράρει τις κλήσεις και έχει δεχθεί ήδη περισσότερα από 80.000 τηλεφωνήματα.
Τα 600 μοριακά τεστ που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται για να ελεγχθεί τυχόν ασυμπτωματική διασπορά του κορονοϊού, αλλά και τα τεστ αντισωμάτων που αναμένονται για να διαπιστωθεί η ανοσία της αγέλης, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά βήματα.
Όπως εξηγεί ο κ. Ευσταθίου, «στόχος είναι η σύνταξη του επιδημιολογικού στρατηγικού σχεδίου για την περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό σύλλογο Αθηνών και να δώσουμε τη δυνατότητα να έχουμε εγρήγορση στον πληθυσμό. Διότι ο Covid- 19 μπορεί να παρουσιάζει πλατώ στη φάση αυτή, αλλά καιροφυλακτεί».
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του newsbeast.gr:
Πηγή