Σάββατο , 29 Ιούνιος 2024

Τρέξιμο: Πώς να νικήσετε τη ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός των άλλων επηρεάζουν άμεσα και το πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Πολλοί που επιθυμούν να τηρήσουν τη συνήθεια για τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους, αντιμετωπίζουν έξτρα δυσκολίες λόγω της ζέστης.

“Το να παραμένετε δραστήριοι σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να γίνει με ασφάλεια, αλλά πρέπει πραγματικά να είστε προσεκτικοί”, λέει ο δρ. Chaun Cox, γιατρός Οικογενειακής Ιατρικής της Mayo Clinic και φανατικός δρομέας ο ίδιος.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τον δρ. Cox για την άσκηση στη ζέστη:

Προσαρμογή στη ζέστη και παρακολούθηση του καιρού

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να ασκείστε με ζεστό καιρό, μην επιλέξετε μια ζεστή μέρα για να ξεκινήσετε. Το σώμα σας χρειάζεται να εγκλιματιστεί στη ζέστη, οπότε ξεκινήστε με μικρότερες περιόδους άσκησης και σταδιακά επεκτείνετε τη διάρκεια της προπόνησής σας. Η υψηλή υγρασία εμποδίζει την εύκολη εξάτμιση του ιδρώτα από αυτό το δέρμα, γεγονός που προκαλεί πρόσθετο στρες στο σώμα σας. Και δώστε προσοχή στην πρόβλεψη του καιρού και στα επίπεδα υγρασίας: βγείτε για τρέξιμο μόνο πολύ νωρίς το πρωί ή αφότου πέσει ο ήλιος το βράδυ.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το σώμα σας δροσίζεται με τον ιδρώτα και εάν παραμείνετε ενυδατωμένοι, τότε του επιτρέπετε να κάνει καλά τη δουλειά του. Όταν αφυδατωθείτε, το σώμα σας αρχίζει να αποθηκεύει θερμότητα μέσα του. Η θερμοκρασία του πυρήνα σας αρχίζει να αυξάνεται και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα όργανα και το νευρικό σας σύστημα. Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο. Επιπλέον, φροντίστε να τρώτε κάτι όλη την ημέρα.

Μειώστε ταχύτητα

Μην προσπαθήσετε να διατηρήσετε τον κανονικό σας ρυθμό και ένταση σε συνθήκες ζέστης. Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα πρέπει να ρίξετε ρυθμούς άσκησης, όταν ο υδράργυρος είναι υψηλά. Δεν πειράζει αν δεν πιάσετε τους στόχους σας μια μέρα. Θα το καταφέρετε κάποια άλλη στιγμή υπό καλύτερες συνθήκες. Και μην ανταγωνίζεστε τους φίλους σας στο τρέξιμο ή στην προπόνηση εν μέσω ζέστης.

Ντυθείτε έξυπνα

Τα ρούχα για άσκηση ή γυμναστική σε ζεστό καιρό θα πρέπει να επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα σας. Φοράτε ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και χαλαρά ρούχα. Τα ρούχα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο, μαζί με άφθονο αντηλιακό.

Ακούστε το σώμα σας!

Θα πρέπει να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την άσκηση με το πρώτο σημάδι δυσφορίας. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:

  • έντονη εφίδρωση
  • μυϊκές κράμπες
  • κόπωση
  • αδυναμία
  • ζάλη

Η θερμοπληξία , η οποία είναι πιο σοβαρή, μπορεί να εκδηλωθεί με:

  • γρήγορο, αδύναμο σφυγμό
  • σύγχυση και
  • απώλεια συνείδησης

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια θερμοπληξίας, καλέστε αμέσως το 166 ή ειδοποιήστε κάποιον να το κάνει εκ μέρους σας.

Η καλοκαιρινή ρουτίνα γυμναστικής μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση και προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Ακολουθώντας αυτές τις πολύ απλές συμβουλές, θα εκμεταλλευτείτε περισσότερο τον χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους και θα μειώσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τον ζεστό καιρό.

Πηγή: mayoclinic.org


Πηγή