Όταν ένα τρόφιμο καταναλώνεται φρέσκο, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά του, τα αρώματα και τη γεύση του.
Σίγουρα σας έχει συμβεί ωστόσο, να βρεθείτε μπροστά στο ψυγείο αναλογιζόμενοι αν μπορείτε να φάτε κάποιο τρόφιμο που έχει λήξει.
Η ημερομηνία λήξης αναγράφεται κυρίως σε προϊόντα ευαίσθητα, που αλλοιώνονται γρήγορα και εύκολα και συντηρούνται στο ψυγείο, όπως το συσκευασμένο κρέας και τα πουλερικά, οι συσκευασμένες σαλάτες, τα τυριά, τα αλλαντικά, το γάλα, το γιαούρτι, κ.λπ..
Είναι διαφορετική όμως από την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από:», την οποία θα συναντήσετε κυρίως σε κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, καθώς και σε συσκευασμένα και αποξηραμένα προϊόντα, όπως κατεψυγμένα ψάρια και λαχανικά, κονσέρβες ψαριού, συσκευασμένο ρύζι, μακαρόνια ή όσπρια κ.λπ.
Εν κατακλείδι, υπάρχουν τροφές που όταν συντηρούνται σωστά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο ποιες είναι:
Πηγή