Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Τροφικές αλλεργίες: Το «τίμημα» του αποκλεισμού ομάδων τροφών

Οι περισσότεροι γονείς παιδιών με τροφικές αλλεργίες επιλέγουν να αποκλείσουν εντελώς τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται γι’ αυτές από την κουζίνα τους.

Η στρατηγική αυτή ωστόσο, έχει ένα συναισθηματικό τίμημα, λένε οι ερευνητές.

Οι γονείς που αποκλείουν από το σπίτι τους τρόφιμα λόγω της αλλεργίας του παιδιού τους, έχουν χειρότερη ποιότητα λόγω ανησυχίας και άγχους.

«Σε αυτή τη μελέτη, οι περισσότερες οικογένειες επέλεξαν να αποκλείσουν τα τροφικά αλλεργιογόνα από το σπίτι τους. Το αποτέλεσμα ήταν να αναφέρουν περισσότερες ψυχοκοινωνικές ανησυχίες που σχετίζονται με την τροφική αλλεργία σε σχέση με τις οικογένειες που δεν το έκαναν», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Hana Ruran, ερευνήτρια στην ανοσολογία στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Περίπου το 10% των παιδιών σε όλο τον κόσμο έχουν κάποια τροφική αλλεργία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξέτασαν πάνω από 900 οικογένειες παιδιών με τροφικές αλλεργίες μεταξύ Απριλίου 2022 και Νοεμβρίου 2023.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γονέων (64%) απέκλεισαν την ένοχη τροφή από το σπίτι τους.

Στις τροφές που αποκλείονταν συχνότερα, περιλαμβάνονταν τα φιστίκια (62%), οι ξηροί καρποί (55%) και το σουσάμι (51%), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μόνο το 24% των οικογενειών με αλλεργία στα αυγά, απέκλεισαν τα αυγά από τη διατροφή τους. Οι αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα, τη σόγια και το σιτάρι, ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τον αποκλεισμό αυτών των τροφών από τα ντουλάπια ή το ψυγείο.

«Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει στις οικογένειες με παιδιά αλλεργικά στα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι, υψηλότερα ποσοστά ψυχοκοινωνικής δυσφορίας σε σύγκριση με τις οικογένειες παιδιών με άλλες τροφικές αλλεργίες, όπως το αυγό και το γάλα, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές, πιο διαδεδομένες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι γονείς που επέλεξαν να αποκλείσουν αυτά τα τρόφιμα από το σπίτι τους, είχαν χειρότερες μέσες βαθμολογίες ποιότητας ζωής που σχετίζονταν με την ανησυχία, το άγχος και την αυτοπεποίθηση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα παιδιά 8 έως 17 ετών που ζουν σε σπίτια που αποκλείουν ομάδες τροφών λόγω αλλεργιών, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες άγχους.

Περίπου το 30% των παιδιών που ζουν σε σπίτια που αποκλείουν τα τρόφιμα, έχουν αυξημένες βαθμολογίες άγχους, σε σύγκριση με περίπου 16% των παιδιών που ζουν σε σπίτια που δεν αποκλείουν τα τρόφιμα.

Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να διαχειριστούν τα άγχη που σχετίζονται με τις τροφικές αλλεργίες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.


Πηγή