Η τύφλωση κινητών τηλεφώνων (smartphones) έχει γίνει μια ολοένα και πιο αναγνωρισμένη πάθηση.
Περιλαμβάνει προσωρινή απώλεια όρασης, που εμφανίζεται συνήθως στο ένα μάτι και η οποία επιλύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ανησυχητικό για όσους το βιώνουν.
Σε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε τις κύριες αιτίες και τα συμπτώματα της τύφλωσης κινητών τηλεφώνων, βοηθώντας σας να κατανοήσετε καλύτερα αυτήν την κατάσταση.
Αιτίες τύφλωσης κινητών τηλεφώνων
Υπερβολική χρήση smartphone
Μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης από το κινητό είναι η εκτεταμένη χρήση smartphone, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα smartphone τους ενώ είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, συχνά μόνο το ένα μάτι εκτίθεται στη φωτεινή οθόνη ενώ το άλλο παραμένει καλυμμένο από ένα μαξιλάρι ή κλειστό. Αυτή η διαφορά στην έκθεση στο φως μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της όρασης.
Συνθήκες σκοτεινού δωματίου
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η χρήση smartphone σε δωμάτια με πολύ χαμηλό (ή καθόλου) φωτισμό. Η έντονη αντίθεση μεταξύ της φωτεινής οθόνης και του σκοτεινού περιβάλλοντος αναγκάζει τα μάτια να προσαρμοστούν γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια όρασης. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται, όταν το άτομο αλλάζει εστίαση στο βλέμμα μεταξύ του της οθόνης του κινητού και του σκοταδιού γύρω του, προκαλώντας πίεση στα μάτια του.
Εκπομπή μπλε φωτός
Τα smartphone εκπέμπουν φως στο κυανό (μπλε) φάσμα ακτινοβολίας, το οποίο έχει βρεθεί ότι παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως, ειδικά τη νύχτα, μπορεί όχι μόνο να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου, αλλά και να συμβάλει στην καταπόνηση των ματιών και την προσωρινή απώλεια όρασης, βασικό παράγοντα για την τύφλωση κινητών τηλεφώνων.
Ασυνεπής φωτεινότητα οθόνης
Οι συχνές αλλαγές στη φωτεινότητα της οθόνης, είτε μέσω αυτόματων προσαρμογών είτε μέσω χειροκίνητων αλλαγών, μπορούν επίσης να καταπονήσουν τα μάτια. Αυτή η συνεχής προσαρμογή σε διαφορετικά επίπεδα φωτός μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινά προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου της τύφλωσης κινητών τηλεφώνων.
Συμπτώματα τύφλωσης λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου
Ξαφνική απώλεια όρασης
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της τύφλωσης λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι η ξαφνική απώλεια όρασης, συνήθως στο ένα μάτι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και συχνά συμβαίνει μετά τη χρήση smartphone σε ένα σκοτεινό περιβάλλον ή όταν είστε ξαπλωμένοι με το ένα μάτι καλυμμένο (π.ζ. ξαπλωμένοι στο πλάι με το ένα μάτι να εμποδίζεται από το μαξιλάρι).
Οφθαλμική δυσφορία και καταπόνηση
Τα άτομα που βιώνουν τύφλωση από τη χρήση smartphone συχνά αναφέρουν δυσφορία και αίσθημα πίεσης στα μάτια τους. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος που ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της χρήσης smartphone.
Δυσκολία εστίασης
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην εστίαση, ιδιαίτερα μετά τη χρήση ενός smartphone για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την μετάβαση από την εξέταση στην οθόνη σε αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις, όπως κατά τη μετάβαση από τη χρήση smartphone στην ανάγνωση ενός βιβλίου ή την παρακολούθηση τηλεόρασης.
Πονοκέφαλος
Η παρατεταμένη χρήση smartphone μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, οι οποίοι συχνά συνδέονται με την καταπόνηση των ματιών, που προκαλείται από την τύφλωση κινητών τηλεφώνων. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια, ανάλογα με τις συνήθειες χρήσης και την ευαισθησία του ατόμου στο φως της οθόνης.
Τύφλωση λόγω χρήση smartphone: Πρόληψη και διαχείριση
Μειώστε τον χρόνο έκθεσης στην οθόνη
Για να μετριαστεί ο κίνδυνος τύφλωσης από το κινητό, συνιστάται να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε κοιτάζοντας τις οθόνες smartphone, ειδικά πριν από τον ύπνο. Ο περιορισμός του χρόνου οθόνης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της καταπόνησης των ματιών και στην πρόληψη της προσωρινής απώλειας όρασης, που σχετίζεται με αυτήν την πάθηση.
Χρησιμοποιήστε φίλτρα μπλε φωτός
Πολλά smartphone είναι πλέον εξοπλισμένα με φίλτρα μπλε φωτός που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται από την οθόνη. Η χρήση αυτών των φίλτρων, ειδικά το βράδυ, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών σας από την καταπόνηση και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τύφλωσης από το κινητό τηλέφωνο.
Διατηρήστε τον σωστό φωτισμό
Η χρήση smartphone σε καλά φωτισμένο περιβάλλον μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της καταπόνησης των ματιών. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι επαρκώς φωτισμένο όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας, για να αποφύγετε την έντονη αντίθεση μεταξύ της φωτεινής οθόνης και του σκοτεινού δωματίου, που είναι μια γνωστή αιτία τύφλωσης λόγω χρήσης smartphone.
Κάντε τακτικά διαλείμματα
Τα τακτικά διαλείμματα από την οθόνη μπορεί να δώσουν στα μάτια σας την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να προσαρμοστούν. Ακολουθήστε τον κανόνα 20-6-20: κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι 6 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της καταπόνησης των ματιών και στην μείωση του κινδύνου προσωρινής απώλειας όρασης.
Πηγή: healthline.com
Πηγή