Η πρόσληψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και την προστασία από την οστεοπόρωση, τη σταδιακή αποδυνάμωση των οστών που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Η υγεία των οστών αρχίζει να επιδεινώνεται στις γυναίκες μετά την ηλικία των 30, ενώ μετά την εμμηνόπαυση, η απώλεια της οστικής πυκνότητας συντελείται με ταχείς ρυθμούς.
Η οστεοπόρωση επηρεάζει και τους άνδρες, αλλά η οστική απώλεια ξεκινά αργότερα και εξελίσσεται με βραδύτερους ρυθμούς.
Μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από οστεοπόρωση βιώνουν καθημερινό πόνο και κοινωνική απομόνωση.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της οστεοπόρωσης είναι το κάταγμα ισχίου, το οποίο έχει μεγάλο κόστος για τα εθνικά συστήματα υγείας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή και μάλιστα από νεαρή ηλικία για να διαφυλάξετε την υγεία των οστών σας.
Δείτε τα 5 βασικά συστατικά:
Ασβέστιο
Είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή και τη διατήρηση δυνατών οστών και δοντιών. Εκτός από τα συμπληρώματα μπορείτε να το λάβετε μέσω τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 700mg την ημέρα.
Βιταμίνη D
Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την πρόληψη των πτώσεων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Θα τη βρείτε στα λιπαρά ψάρια και το κόκκινο κρέας.
Οι άνθρωποι που δεν εκτίθενται στον ήλιο, πρέπει να λαμβάνουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα 10mg καθημερινά μέσω συμπληρωμάτων.
Φώσφορος
Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και βοηθά στην αποτελεσματικότητα του ασβεστίου. Οι ενήλικες χρειάζονται 550mg την ημέρα και μπορείτε να το βρείτε στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τη βρόμη.
Βιταμίνη Κ
Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών που παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών.
Θα τη βρείτε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά.
Μαγνήσιο
Είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των οστών, ενώ βοηθάει στην μακροζωία. Το στοιχείο αυτό διασφαλίζει ότι οι παραθυρεοειδείς αδένες, που παράγουν ορμόνες σημαντικές για την υγεία των οστών, λειτουργούν κανονικά.
Θα το βρείτε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καστανό ρύζι, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Οστεοπόρωση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο ένα γιαούρτι την ημέρα
Καφές: Αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος και οστεοπόρωσης;
Οστεοπόρωση: Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου
Πηγή