Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

ΥΓΕΙΑ: Νέα χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση καρκίνου του ενδομητρίου

Στο ΥΓΕΙΑ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ασθενής με καρκίνο του ενδομητρίου υποβλήθηκε σε μία νέα χειρουργική τεχνική βασισμένη στο ρομποτικό σύστημα τελευταίας γενιάς Da Vinci Xi από τον Βασίλειο Σιούλα, Γυναικολόγο – Ογκολόγο, Συνεργάτη του Ομίλου Υγεία.

Η Ρομποτική Υστερεκτομή και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση της χρωστικής ουσίας ICG (Indocyanine Green).

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η πιο συχνή γυναικολογική κακοήθης νεοπλασία και, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο. Σε αυτά τα πλαίσια, η χειρουργική του αντιμετώπιση με το ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi, λόγω της ενσωματωμένης κάμερας Firefly που διαθέτει, επιτρέπει τη χρήση της χρωστικής ουσίας ICG για την αναγνώριση του λεμφαδένα φρουρού. Ο λεμφαδένας φρουρός είναι ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται λέμφο από τον όγκο και επομένως έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθεί επί λεμφαδενικών μεταστάσεων. «Χρωματίζοντας» τον λεμφαδένα φρουρό στη διάρκεια του χειρουργείου, εξασφαλίζεται σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά ο εντοπισμός του και συνεπώς η στοχευμένη αφαίρεσή του. Σημειώνεται ότι ο «χρωματισμένος» με ICG λεμφαδένας φρουρός δεν είναι ορατός από το ανθρώπινο μάτι (ανοιχτό χειρουργείο), ή τις συνήθεις κάμερες της λαπαροσκόπησης.

Τα οφέλη της νέας αυτής τεχνικής είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση των λεμφαδενικών μεταστάσεων, περιορίζοντας παράλληλα τις επιπλοκές του «τυχαίου» λεμφαδενικού καθαρισμού, ενώ διατηρούνται όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής: αποφυγή μεγάλων τομών, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, ημερήσια νοσηλεία, γρηγορότερη ανάρρωση, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Βασίλειος Σιούλας, Γυναικολόγος – Ογκολόγος, Συνεργάτης του Ομίλου Υγεία με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Ακολουθώντας την τωρινή πρακτική των μεγάλων ογκολογικών κέντρων των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ρομποτική Υστερεκτομή και Βιοψία του λεμφαδένα φρουρού με χρήση της χρωστικής ουσίας ICG. Η στοχευμένη αφαίρεση των λεμφαδένων που πραγματικά έχουν σημασία διασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και τη μελλοντική ποιότητα ζωής της ασθενούς». 


Πηγή