Όταν υπάρχει μειωμένη ή μηδενική ροή αίματος στον καρδιακό μυ, τότε λέμε ότι υπάρχει καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τα σημάδια ενός εμφράγματος γενικά είναι:
- Πόνος ή δυσφορία στο στήθος ή στο πάνω μέρος του σώματος (π.χ. χέρια)
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Κρύος ιδρώτας
- Ναυτία
- Λιποθυμία
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά για άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν περισσότερα από τα συμπτώματα σε συνδυασμό με πόνο στο στήθος.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα αν εκδηλωθούν ξαφνικά, επικοινωνήστε με γιατρό ή καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες το συντομότερο δυνατό.
Έμφραγμα: Ποιος κινδυνεύει περισσότερο
Σε γενικές γραμμές, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής εξαρτάται από τρεις κατηγορίες παραγόντων κινδύνου: μείζονες, τροποποιήσιμοι και συνεισφέροντες. Αν και όλοι οι παράγοντες κινδύνου είναι κρίσιμοι, οι μείζονες παράγοντες κινδύνου προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν και υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Όσοι είναι ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος. Οι καρδιακές προσβολές είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες μπορεί επίσης να υποστούν έμφραγμα σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες.
Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην πιθανότητα εμφράγματος. Τόσο το οικογενειακό ιστορικό όσο και η φυλετική καταγωγή μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής.
Υπάρχουν φυσικά και ιατρικές παθήσεις που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο για έμφραγμα. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν ασθένειες και διαταραχές, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes έδειξε ότι αυτές οι ίδιες καταστάσεις θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για το πρόωρο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τέλος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι υψηλότερος για άτομα που καπνίζουν ή πίνουν, είναι σωματικά ανενεργά, βιώνουν αυξημένο άγχος ή έχουν ανθυγιεινή διατροφή.
Πώς να μειώσετε τις πιθανότητες εμφράγματος
Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, κάνοντας απλώς αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, το να είστε πιο δραστήριοι σωματικά και να τροποποιήσετε τη διατροφή σας σε πιο υγιές πλαίσιο (π.χ δίαιτα DASH) μπορεί να αναστρέψει ή να ελέγξει οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, που σας τοποθετούν σε αυξημένο για έμφραγμα.
Ακόμα κι αν εν τέλει πάθετε έμφραγμα, θα έχετε καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medical Journal of Australia παρακολούθησε 239.402 άτομα, που είχαν νοσηλευτεί λόγω καρδιακής προσβολής, για έως και 7 χρόνια μετά το συμβάν τους. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επιβίωσης ήταν 62,5% συνολικά σε αυτή τη χρονική περίοδο. Ανακάλυψαν επίσης ότι, για άτομα που είχαν καρδιακή προσβολή και ήταν κάτω των 65 ετών, το ποσοστό επιβίωσης ήταν πάνω από 85%.
Έτσι, φαίνεται ότι οι πιθανότητες επιβίωσης για άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή συνεχίζουν να βελτιώνονται χάρη στην πρόοδο στη διάγνωση, τη φαρμακευτική αγωγή και την τεχνολογία. Υπάρχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές θεραπείες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις και φάρμακα, που είναι διαθέσιμες για όσους έχουν υποστεί έμφραγμα.
Πηγή: health.com
Πηγή