Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Υπάρχει συγκεκριμένη αντικαρκινική διατροφή;

Όχι ακριβώς: η υγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο είναι παρόμοια με εκείνη που προτείνεται για την μείωση του κινδύνου άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα.

Η μόνη ειδική διαφορά είναι πως για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου συνιστάται να αποφεύγεται το επεξεργασμένο κρέας και να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει τους συγκεκριμένους παράγοντες και με τα καρδιακά νοσήματα, ωστόσο οι ενδείξεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου. Έτσι, η υγιεινή διατροφή που συνιστάται παραπάνω δεν είναι ωφέλιμη μόνο για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά και άλλων ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα (το οποία πολλές φορές χαρακτηρίζονται παραπλανητικά ως “υπερτροφές”) μπορούν να συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ή άλλων χρόνιων ασθενειών.

Ποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το σημαντικότερο διατροφικό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου είναι η κατανάλωση της κατάλληλης ποσότητας φαγητού, ώστε να αποφεύγεται η αύξηση βάρους.

Η σωστή αναλογία τροφίμων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Πρέπει να καταναλώνετε:

  • μεγάλη ποσότητα τροφίμων φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι πλούσια σε τροφικές ίνες και
  • να αποφεύγετε τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα τρόφιμα που συγκεντρώνουν πολλές θερμίδες σε μία μικρή μερίδα, κυρίως τρόφιμα που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και σάκχαρα και ζαχαρούχα ποτά

Υπάρχουν αυξανόμενες ερευνητικές ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία υπάρχουν σε υψηλές ποσότητες στα λιπαρά ψάρια), καθώς και η αποφυγή ζαχαρούχων ποτών στη διατροφή μας μπορεί να είναι πολύ ευεργετικά, όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως) συνιστάται για την μείωση της πιθανότητας προσβολής από καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Επίσης, μια διατροφή με περιορισμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος, ιδίως επεξεργασμένου, καθώς και χαμηλή κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφίμων, συνιστάται για την αποφυγή καρκίνου του εντέρου και του στομάχου αντίστοιχα. Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τι ισχύει για το “γρήγορο φαγητό”

Ο όρος “γρήγορο φαγητό” (fast food) χρησιμοποιείται συχνά στην καθημερινότητα, ενώ τον συναντάμε και σε ερευνητικές μελέτες. Ο όρος δεν σημαίνει απλά ότι το φαγητό έχει προετοιμαστεί/μαγειρευτεί γρήγορα, δεδομένου ότι η ταχύτητα παρασκευής του φαγητού δεν σχετίζεται με το πόσο υγιεινό είναι. Ο όρος αναφέρεται γενικά σε φαγητό άμεσα διαθέσιμο που συνήθως είναι αρκετά επεξεργασμένο και τείνει να έχει πολλές θερμίδες (λόγω του περιεχόμενου λίπους και ζάχαρης) και πολύ αλάτι, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε τροφικές ίνες.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία που συνδέουν το γρήγορο φαγητό με αύξηση του σωματικού βάρους προέρχονται από φαγητά όπως τα χάμπουργκερ, το τηγανητό κοτόπουλο, οι τηγανητές πατάτες, τα λιπαρά ροφήματα (π.χ. smoothies και milkshakes) και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά. Η αύξηση βάρους προκαλείται επειδή αφενός τα fast foods είναι πλούσια σε θερμίδες και αφετέρου επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων σε μικρή μερίδα γεύματος.

Πηγή: iarc.fr


Πηγή