Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει πανικό στην Κίνα, με πάνω από 800 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 30.000 έχουν μολυνθεί απ’ αυτόν.
Η πανδημία αυτή έχει σημάνει έναν «παγκόσμιο συναγερμό», με τους επιστήμονες να εξετάζουν αν είναι πιο επικίνδυνοι από άλλες ασθένειες.
Συγκρίνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας, ο κοροναϊός εμφανίζεται 20 φορές πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη, καθώς το ποσοστό του κυμαίνεται στο 2% σε σύγκριση με το 0,1% που αφορά τη γρίπη, είτε την εποχιακή είτε τον ιό H1N1.
Παρόλα αυτά, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο κοροναϊός θα «ξεφτίσει».
«Τις τελευταίες δύο μέρες έχουν γίνει λιγότερες αναφορές για νέες μολύνσεις στην Κίνα, κάτι που είναι καλό, αλλά παράλληλα προειδοποιούμε ότι δεν διαβάζουμε πάρα πολύ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Έτσι, η όποια εκτίμηση θεωρείται επιβλαβής, με τις ανησυχίες να ενισχύονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τον κοροναϊό, σε αντίθεση με το εμβόλιο της γρίπης.
Όσον αφορά το μέτρο της καραντίνας, φαντάζει ιδιαίτερα αποτελεσματικό, από τη στιγμή που ο κοροναϊός εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και σε μικρές αποστάσεις.
Βέβαια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην καραντίνα, καθώς όταν γίνεται σε κάποιο νοσοκομείο θεωρείται αποδοτικότερη, καθώς σε περίπτωση που κάποιος απομονωθεί στο σπίτι του παρατηρούνται διαταραχές στο κλάδο του εμπορίου. Για παράδειγμα, η Κίνα έχασε 55 δισ. δολάρια από τον H1N1 το 2009 και 40 δισ. δολάρια με το ξέσπασμα του SARS.
Σύμφωνα με την προσωρινή επικεφαλής του τμήματος αναπτυσσόμενων ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία Φαν Κέρκχοφ, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της μετάδοσης του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο και την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση των ασθενών.
Πρόσθεσε ότι τα τρέχοντα πρότυπα περίθαλψης εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των μεμονωμένων περιπτώσεων, αλλά οι χειρότερες περιπτώσεις απαιτούν βελτιστοποιημένες θεραπείες όπως η οξυγονοθεραπεία, ο μηχανικός αερισμός και η ανάνηψη.
«Η παγκόσμια κοινότητα γύρω από την κλινική διαχείριση θα συναντηθεί για να συζητήσει τις ερευνητικές ανάγκες για καλύτερη περίθαλψη για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με νέα κοροναϊό», λέει ο Φαν Κέρκχοφ και συνεχίζει:
«Είναι σημαντικό να συνεργαστεί η ΠΟΥ με τους εταίρους σας και με όλους εσάς να εξασφαλίσετε βελτιστοποιημένο επίπεδο φροντίδας σε νοσοκομειακό επίπεδο».
Πηγή