Ένας συχνά θανατηφόρος τύπος εγκεφαλικού, η υπαραχνοειδής αιμορραγία, βρίσκεται σε έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στους αφροαμερικανούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σε αντίθεση με την πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού, το ισχαιμικό εγκεφαλικό, η υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι η αιμορραγία στο χώρο κάτω από την αραχνοειδή μήνιγγα, η οποία είναι μία από τις μεμβράνες που περικλείουν τον εγκέφαλο. Στο χώρο αυτό διέρχονται μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Συχνά προκαλείται από ένα ανεύρυσμα, μια διάταση σε ένα αιμοφόρο αγγείο, που μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη του.
Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού, που αντιπροσωπεύει το 5-10% των εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι αυξημένος για ορισμένες ομάδες, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, τους άνδρες μέσης ηλικίας και τους αφροαμερικανούς, λένε οι ερευνητές.
«Τα περιστατικά υπαραχνοειδούς αιμορραγίας βρίσκονται σε άνοδο, αλλά η άνοδος δεν είναι καθολική», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Fadar Otite, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο State University of New York Upstate Medical University, στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης.
Κάποια από αυτά αιτιολογούνται από παράγοντες κινδύνου όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι μαύροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε μικρότερη ηλικία, είπε ο Otite.
Ένα χαρακτηριστικό της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι να εκδηλώσει κανείς τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής του, είπε ο Otite. «Ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος που εκδηλώνεται ξαφνικά και γίνεται πολύ σοβαρός σε πολύ λίγο χρόνο», σημείωσε.
Αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί με άλλες μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο οφείλεται σε θρόμβο αίματος και όχι σε αιμορραγία.
«Η υπαραχνοειδής αιμορραγία μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως είναι η αδυναμία και η παράλυση του προσώπου, καθώς και οι διαταραχές ομιλίας, ο πονοκέφαλος όμως είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό της συγκριτικά με τις άλλες μορφές εγκεφαλικού», είπε ο Otite.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τους έντονους εμετούς, σύγχυση, υπνηλία ή ακόμη και το να πέσει ο πάσχων σε κώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές εξέτασαν βάσεις δεδομένων νοσηλείας στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα μεταξύ 2007 και 2017. Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 39.000 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν για μη τραυματική υπαραχνοειδή αιμορραγία, η οποία προκλήθηκε από ρήξη ανευρύσματος ή υψηλή αρτηριακή πίεση και όχι από τραύμα.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της απογραφής στις ΗΠΑ για να υπολογίσουν τα ετήσια ποσοστά αυτού του τύπου εγκεφαλικού σε αυτές τις δύο πολιτείες, αναλύοντας τις πληροφορίες ανά ηλικία, φύλο, φυλή και εθνικότητα.
Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού αφορούσε τους 11 ανά 100.000 όλων των συμμετεχόντων, τις 13 ανά 100.000 περιπτώσεις γυναικών, ενώ στους άνδρες τα ποσοστά ήταν 10 ανά 100.000.
Για τους μεσήλικες άνδρες 45 έως 64 ετών, τα ποσοστά ήταν 4 ανά 100.000. Όμως η επίπτωση αυξανόταν με την ηλικία, με τους άνδρες 65 ετών και άνω να καταγράφουν 22 περιπτώσεις ανά 100.000.
Στους μαύρους, το ποσοστό ήταν 15 ανά 100.000 σε σύγκριση με το μέσο όρο των λευκών – 10 ανά 100.000.
Η συχνότητα εμφάνισης αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% ετησίως για τους μαύρους ενήλικες, ενώ δεν άλλαξε για άλλες φυλετικές ομάδες, διαπίστωσε η μελέτη.
Συνολικά, η επίπτωση αυξήθηκε κατά 0,7% κατά μέσο όρο ετησίως, σημειώνοντας αύξηση 1,1% στους μεσήλικες άνδρες, 2,3% στους ηλικιωμένους άνδρες και 0,7% στις ηλικιωμένες γυναίκες, έδειξε η μελέτη.
Η αύξηση στις μεγαλύτερης ηλικίας ομάδες ασθενών μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη χρήση αντιπηκτικών για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (κολπική μαρμαρυγή).
Μπορεί επίσης να οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη χρήση τομογραφιών για τον έλεγχο ασθενών που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος, στα επείγοντα.
Η καλύτερη πρόληψη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του φυλετικού χάσματος, σημείωσε ο Otite.
Μερικά από αυτά τα ανευρύσματα θα μπορούσαν να εντοπιστούν πριν από τη ρήξη και αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί με καλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είπε ο Otite.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Πηγή