Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Υπνηλία την ημέρα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Η μακροχρόνια μελέτη περιλάμβανε 123 ενήλικες με μέση ηλικία τα 60 έτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι αισθάνονταν έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλικές εναποθέσεις βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η έλλειψη ύπνου διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη ανάπτυξη της νόσου και ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος της νόσου που «κλέβει» τη μνήμη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η γνωστική λειτουργία έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως σημαντικοί πιθανοί στόχοι για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τον ύπνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Adam Spira, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ψυχικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Εάν ο διαταραγμένος ύπνος συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ασθενείς με προβλήματα ύπνου για να αποφύγουμε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα», προσθέτει.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να σχετίζεται με συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Spira. H μελέτη δεν απέδειξε ότι ο ύπνος προκαλεί συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Μπορεί όμως ο κακός ύπνος λόγω άπνοιας ή άλλων παραγόντων να προκαλεί το σχηματισμό βήτα-αμυλοειδούς μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού και αυτές οι διαταραχές του ύπνου να προκαλούν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Δεν μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε ότι οι πλάκες αμυλοειδούς που ήταν παρούσες τη στιγμή της αξιολόγησης του ύπνου προκάλεσαν την υπνηλία», δήλωσε ο Spira.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο περιορισμένος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πρωτεΐνες βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο υγρό, ενώ μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Οι διαταραχές ύπνου είναι κοινές στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και η συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς και οι σχετιζόμενες εγκεφαλικές αλλαγές θεωρείται ότι βλάπτουν τον ύπνο.

«Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οπότε πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε. Ακόμη και αν αναπτυχθεί μια θεραπεία, πρέπει να υπογραμμιστούν οι στρατηγικές πρόληψης», δήλωσε ο Σπίρα. «Η προτεραιότητα στον ύπνο μπορεί να είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή ίσως να επιβραδύνετε αυτή την κατάσταση».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τρεις παθήσεις των ματιών που «προβλέπουν» το Αλτσχάιμερ

Έλλειψη ύπνου: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

 


Πηγή