Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Υπνική άπνοια: Πόσα λεπτά άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο

Η άπνοια ή σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο είναι μια σοβαρή και αρκετά συχνή διαταραχή που αφορά όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων.

Εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών.

Πρόκειται για διαταραχή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Διακόπτεται η αναπνοή (άπνοια) μεταξύ επεισοδίων με έντονο ροχαλητό. Η διάρκεια αυτών των επεισοδίων είναι 10-15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο.

Στην ουσία πρόκειται για επεισόδια ασφυξίας τα οποία επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου και στα οποία σημειώνονται σημαντικές παθοφυσιολογικές διαταραχές που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οξυγόνωση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό.

Τα επεισόδια άπνοιας διαταράσσουν τον ύπνο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο να παρουσιάζουν ημερήσια κόπωση και υπνηλία, ανάλογα με τη βαρύτητα του συνδρόμου.

Η βαρύτητα του συνδρόμου ορίζεται από τον αριθμό των επεισοδίων άπνοιας–υπόπνοιας που συμβαίνουν ανά ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η άπνοια πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και άλλων δυνητικά σοβαρών παθήσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η γυμναστική μπορεί να προστατεύσει από την υπνική άπνοια.

Οι ερευνητές προχώρησαν στην ανασκόπηση στοιχείων 155.448 ενήλικων κατοίκων του Οντάριο (60% γυναίκες και 40% άνδρες) μέσης ηλικίας 46 ετών, που αφορούσε το ιστορικό υγείας και την ποιότητα του ύπνου τους. Στη μελέτη δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο, η διαφορά ηλικίας, η εθνικότητα ή η παχυσαρκία. Από το σύνολο του δείγματος, περίπου το 6,9% ανέφεραν ότι έπασχαν από διαγνωσμένη υπνική άπνοια.

Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων με τον ρόλο της σωματικής άσκησης στη ζωή τους, οι ερευνητές προχώρησαν σε σημαντικές διαπιστώσεις: οι πάσχοντες από υπνική άπνοια έκαναν κατά κύριο λόγο καθιστική ζωή.

Η μέτρια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, σχετίστηκε με μείωση κατά 10% του κινδύνου εμφάνισης υπνικής άπνοιας.

Όπως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Lyle Palmer, Καθηγήτρια Γενετικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ήταν εντυπωσιακό πως ακόμα και το περπάτημα ως αθλητική δραστηριότητα, ήταν αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Συνδυαστικά, 20 λεπτά περπάτημα και αύξηση της έντονης προπόνησης κατά 8 λεπτά καθημερινά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.

Το εύρημα επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα πλήθους ερευνών που υπογραμμίζουν τη συμβολή της σωματικής άσκησης στην υγεία, κάτι που ισχύει και για την υπνική άπνοια, τα ποσοστά της οποίας σε παιδιά και ενήλικες σημειώνουν αυξητικές τάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Άπνοια: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Υπνική άπνοια: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στις γυναίκες;

Υπνική άπνοια: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό


Πηγή