Παρασκευή , 24 Ιανουάριος 2025

Υψηλή πίεση σε ύπτια θέση: Για ποιους κινδύνους προειδοποιεί

Αν θέλετε να έχετε καλύτερη εικόνα για την υγεία σας, είναι χρήσιμο να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση και όταν είστε ξαπλωμένοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ύπτια θέση συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου.

«Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να διαφύγει, εάν η αρτηριακή πίεση δεν μετρηθεί και όταν οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Duc M. Giao, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα υγείας για 11.369 ενήλικες από τη διαχρονική μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια και καθιστή θέση συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο εγγραφής στην έρευνα ARIC και την αρχική επίσκεψη μεταξύ 1987-1989.

Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε σε ύπτια θέση, ενώ βρίσκονταν ξαπλωμένοι σε κρεβάτια μιας κλινικής. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην έναρξη της μελέτης ήταν 54 ετών και η παρακολούθηση διήρκησε κατά μέσο όρο 25 έως 28 χρόνια έως και την πέμπτη επίσκεψη στο πλαίσιο της μελέτης ARIC. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από το 2011-2013. Το 56% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες.

Η μελέτη έδειξε ότι το 16% των συμμετεχόντων χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ ήταν καθιστοί, είχαν υψηλή πίεση σε ύπτια θέση, σε σύγκριση με το 74% των συμμετεχόντων που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και στις δύο θέσεις.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές και στις δύο θέσεις, οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση σε καθιστή και ύπτια θέση διέτρεχαν 1,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ειδικότερα:

  • 1,83 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας,
  • 1,86 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • 1,43 φορές υψηλότερο κίνδυνο συνολικού πρόωρου θανάτου και
  • 2,18 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Αντίστοιχος ήταν ο κίνδυνος και για όσους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση σε ύπτια θέση αλλά όχι σε καθιστή θέση.

Οι διαφορές στην αντιυπερτασική αγωγή δεν επηρέασε τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε καμία από τις δύο ομάδες.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα με αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να ωφεληθούν από τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης σε ύπτια θέση. Οι προσπάθειες για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης στην καθημερινότητα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωσή της και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να συγκρίνουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια θέση στην κλινική με τις μετρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας» σχολίασε ο Giao.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στη βαρύτητα και τις αλλαγές που προκαλεί στη συγκέντρωση του αίματος ανάλογα με τη στάση στην οποία βρισκόμαστε.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των Επιστημονικών Συνεδριών για την Υπέρταση (Hypertension Scientific Sessions) 2023 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: American Heart Association


Πηγή