Η υψηλή χοληστερόλη είναι συχνά το αποτέλεσμα διαφόρων κακών επιλογών του τρόπου ζωής. Από μια λιπαρή διατροφή έως το κάπνισμα, υπάρχουν πολλές αιτίες που φράζουν τις αρτηρίες. Οι αλλαγές του χρώματος στα πόδια θα πρέπει να κινήσουν το ενδιαφέρον και να οδηγήσουν άμεσα στο γιατρό.
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί σιωπηλά στις αρτηρίες οδηγώντας σε προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως εγκεφαλικά επεισόδια. Ενώ δεν προκαλεί συμπτώματα μια περιοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει «καμπανάκι» είναι το πόδι
Εάν η υψηλή χοληστερόλη δεν θεραπευτεί και δεν πέσουν τα επίπεδά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.
Αυτό σημαίνει ότι όταν φράσσονται οι αρτηρίες με λιπαρές ουσίες στη συνέχεια στενεύουν. Μόλις οι αρτηρίες αρχίσουν να στενεύουν, η ροή του αίματος στα πόδια επηρεάζεται ενεργοποιώντας το προειδοποιητικό σημάδι για το οποίο γίνεται λόγος στο συγκεκριμένο άρθρο.
Αυτή η έλλειψη ροής αίματος στα πόδια μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD).
Περιφερική αρτηριακή νόσος
Η περιφερική αγγειακή νόσος ή περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων είναι η στένωση ή απόφραξη των αρτηριών του ποδιού η οποία είναι απόρροια της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της σκλήρυνσης των αρτηριών. Προκύπτει εξαιτίας του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης, της δυσλιπιδαιμίας, της παχυσαρκίας και της ηλικίας.
Η εξέλιξη της περιφερικής αρτηριοπάθειας μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του αρτηριακού αυλού σε μια ή περισσότερες αρτηρίες του ποδιού και μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση, καθυστέρηση επούλωσης των τραυμάτων και σε πολύ προχωρημένα στάδια παρουσιάζεται γάγγραινα με αποτέλεσμα να γίνει μερικός ή ολικός ακρωτηριασμός.
Κατά την εξέλιξη της πάθησης μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πόδι σας αρχίζει να γίνεται χλωμό ή μπλε. Ένα άλλο βασικό σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ένας οδυνηρός πόνος στα πόδια σας. Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να επιδεινωθεί με το περπάτημα και να χαλαρώσει από λίγα λεπτά ανάπαυσης.
Τα υπόλοιπα σημάδια στα οποία θα πρέπει να δώσετε τη δέουσα προσοχή είναι τα εξής:
- Μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια
- Έλλειψη σφυγμού ή αδύναμος παλμός στα πόδια
- Επώδυνες κράμπες σε έναν ή και στους δύο γοφούς, μηρούς ή μύες της γάμπας μετά από το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών
- Λαμπερό δέρμα στα πόδια
- Βραδύτερη ανάπτυξη των νυχιών των ποδιών
- Πληγές στα δάχτυλα των ποδιών που δεν επουλώνονται εύκολα
- Πόνος κατά τη χρήση των βραχιόνων
- Στυτική δυσλειτουργία
- Τριχόπτωση ή βραδύτερη τριχοφυΐα στα πόδια
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;
Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει παρατηρήσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε έναν αγγειοχειρουργό της εμπιστοσύνης του και ο γιατρός θα συστήσει τις εξής εξετάσεις:
- Μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη πίεσης
- Εξετάσεις αίματος
- Υπερηχογράφημα έγχρωμης ροής (triplex)
- Ψηφιακή αγγειογραφία
Πώς μπορεί να αντιμετωπίζεται η περιφερική αρτηριακή νόσος
Σε πρώτο χρόνο, ο αγγειοχειρουργός θα συστήσει στον ασθενή να ακολουθήσει συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη αντιαιμοπεταλικών κι υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, ενώ θα συστήσει τακτικό περπάτημα και ήπιας μορφής άσκηση.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν απαιτείται χειρουργική επέμβαση είτε με την αρτηριακή παράκαμψη (bypass) με μόσχευμα είτε με ενδοαγγειακές τεχνικές όπως την αγγειοπλαστική.
Πηγή