Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Φλεγμονή: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Μια σχετικά συνηθισμένη πάθηση για τους περισσότερους ανθρώπους, που μπορεί όμως να οδηγήσει σε  πόνο, αδιαθεσία ή και πιο σοβαρές περιστάσεις, είναι η φλεγμονή.

Κάποια στιγμή της ζωής μας οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει οξύ, συνεχόμενο πόνο που ξεκίνησε από ένα δόντι για παράδειγμα ή ως ωτίτιδα και, σύμφωνα με τον γιατρό μας, «εξελίχθηκε σε χρόνια φλεγμονή».

Με τον όρο «φλεγμονή» στην ιατρική ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του αίματος παράγουν ουσίες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποια μόλυνση ή από «ξένα σώματα», όπως είναι τα βακτηρίδια ή οι ιοί. Στις ειδικές περιπτώσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων μάλιστα, αυτή η διαδικασία πυροδοτείται χωρίς να υπάρχουν «εισβολείς» και ουσιαστικά το ανθρώπινο σώμα δρα κατά του εαυτού του. Εξαιρουμένων αυτών των περιπτώσεων, στις υπόλοιπες και περισσότερες περιπτώσεις δηλαδή, η φλεγμονή είναι μια αντίδραση που έχει σκοπό να προστατεύσει εμάς και τον οργανισμό μας.

Κατά τη διαδικασία της φλεγμονής, χημικές ουσίες από τα λευκά κύτταρα του αίματος απελευθερώνονται για να προστατεύσουν  τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στην περιοχή του τραυματισμού ή της μόλυνσης, γεγονός που συχνά οδηγεί σε ερυθρότητα και αυξημένη τοπική θερμότητα, ενώ πολύ συχνά μια φλεγμονή συνοδεύεται από διόγκωση/πρήξιμο των ιστών. Αν το σώμα μας έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να επουλώσει την βλάβη, ολοκληρώνει τη διαδικασία και έτσι η φλεγμονή περνάει. Αν όχι, η διαδικασία χρονίζει και δημιουργείται μια χρόνια φλεγμονή.

Όλη αυτή η διαδικασία που συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις όμως, διεγείρει τα νεύρα και προκαλεί πόνο, που μπορεί να είναι και αφόρητος. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τη φλεγμονή με μια εξαιρετικά οδυνηρή κατάσταση, από την οποία προσπαθούν να απαλλαγούν ολοκληρωτικά το συντομότερο δυνατό. Εξετάζοντας συνοπτικά τα κλινικά συμπτώματα μιας φλεγμονής, έχουμε:

– Ερυθρότητα (υπεραιμία)

– Θερμότητα (υπερθερμία)

– Οίδημα (πρήξιμο)

– Πόνος (άλγος)

– Λειτουργικές διαταραχές των ιστών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια φλεγμονή μπορεί ακόμα και να προκαλέσει την εμφάνιση πυρετού, ρίγους, κόπωσης, πονοκέφαλου, απώλειας της όρεξης και μυϊκής δυσκαμψίας. Είναι λοιπόν σαφές και σε όσους δεν γνωρίζουν επακριβώς, πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, από την οποία καθένας προσπαθεί να απαλλαγεί.

Πώς καταπολεμάται η φλεγμονή

Η φλεγμονή και ο πόνος που αυτή προκαλεί μπορεί να καταπολεμηθεί, με την λήψη αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων. Το Niflamol είναι η αποτελεσματική λύση που αναζητούμε κατά της φλεγμονής, καθώς πρόκειται για ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που απορροφάται ταχέως και δρα σε όλα τα στάδια της φλεγμονής. Έτσι μας ανακουφίζει  από τον πόνο που η ίδια προκαλεί. Το Niflamol, που βρίσκουμε μόνο στα φαρμακεία, ενδείκνυται ειδικά για τον πόνο που αισθανόμαστε εξαιτίας μιας φλεγμονής σε περιπτώσεις φαρυγγίτιδας, ωτίτιδας, ρινίτιδας, πονόδοντου, τενοντίτιδας, αρθρίτιδας και θυλακίτιδας. Αμέσως μετά την έναρξη της αγωγής, απορροφάται γρήγορα βοηθώντας μας να αισθανθούμε ανακούφιση.

iStock 952793592

Το Niflamol περιέχει το δραστικό συστατικό νιφλουμικό οξύ, που ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενδείκνυται για συμπτωματική αγωγή οξέων κρίσεων μικρής διάρκειας – όπως είναι οι προαναφερθείσες παθήσεις.  Συνίσταται για ενήλικες και για παιδιά, από 12 ετών και άνω. Αντίθετα, το Niflamol αντενδείκνυται σε άτομα µε: Ιστορικό αλλεργίας ή άσθματος από τη χορήγηση νιφλουµικού οξέος ή άλλων ΜΣΑΦ, όπως του ακετυλοσαλικυλικού οξέος. – Ιστορικό γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης από ΜΣΑΦ, όπως του ακετυλοσαλικυλικού οξέος. – Τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως. – Ενεργό ή ιστορικό πεπτικού έλκους, γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης σχετιζόμενης µε ΜΣΑΦ. – Σοβαρή επηρεασμένη ηπατική λειτουργία και/ή νεφρική λειτουργία. – Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. – Παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Και μην ξεχνάμε, Niflamol και ο πόνος είναι απών!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ


Πηγή