Στη σύνδεση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της κοιλιοκάκης κατέληξαν οι επιστήμονες, μετά από ανασκόπηση ερευνών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεκάδες μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1978 και 2019, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν διαγνωσθεί στο παρελθόν με κοιλιοκάκη, είχαν εννεαπλάσιο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ενώ οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Οι γιατροί ανέκαθεν είχαν υποψίες ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η κοιλιοκάκη μπορεί να συνδέονται, δεν είχαν αποσαφηνίσει όμως τη σχέση των δύο παθήσεων, δήλωσε η βασική συγγραφέας της μελέτης Maria Ines Pinto-Sanchez, γαστρεντερολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά.
«Πρόκειται για σημαντική διαπίστωση, καθώς η αποτυχία διάγνωσης της μίας ή της άλλης πάθησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ορθή ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπείες» δήλωσε.
«Εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο για την άλλη ασθένεια σε κάποιον που έχει ήδη διαγνωστεί είτε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είτε με κοιλιοκάκη» πρόσθεσε.
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η κοιλιοκάκη είναι χρόνιες παθήσεις του εντέρου με παρόμοιους παράγοντες κινδύνου. Η ακριβής αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) δεν είναι γνωστή, αλλά στους παράγοντες που την προκαλούν εντάσσονται οι λοιμώξεις και τα γονίδια.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν μπορούν να τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.
Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί εάν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη πρέπει να εξετάζονται για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή το αντίστροφο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Gastroenterology.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Κοιλιοκάκη: Πού βρίσκονται οι χημικές ουσίες που την προκαλούν (έρευνα)
Νόσος Crohn vs. Ελκώδης Κολίτιδα: Ποιες είναι οι διαφορές
Γλουτένη: Πότε η υψηλή πρόσληψη στα παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1
Πηγή