Η δυσάρεστη αίσθηση του φουσκώματος του στομάχου, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του πεπτικού.
Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε όταν συμβεί, αλλά και να αποτρέψετε την εμφάνισή του στο μέλλον.
Το φούσκωμα συνδέεται με τα παραπανίσια αέρια στο στομάχι που δεν έχουν απελευθερωθεί.
Μετά την κατανάλωση φαγητού, είναι φυσιολογικό ο οργανισμός να παράγει αέρια, τα οποία απελευθερώνονται με δύο τρόπους: ερυγές (ρέψιμο) ή μετεωρισμό. Όταν δεν συμβαίνει κάτι από αυτά, τα αέρια παραμένουν στο στομάχι ή στα έντερα και προκαλείται το φούσκωμα.
Δείτε απλούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα:
Μείνετε ενυδατωμένοι
Μία από τις βασικές αιτίες του φουσκώματος είναι η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών που επηρεάζει τα επίπεδα νατρίου και υγρών στο σώμα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο φουσκώματος, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Κρύο, ζεστό, χλιαρό, με λεμόνι ή όπως αλλιώς το προτιμάτε, είναι η ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αποφύγετε όμως τα αεριούχα νερά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.
Αποφεύγετε τροφές που προκαλούν φούσκωμα
Οι τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, όπως τα περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, επηρεάζουν την ισορροπία νατρίου και υγρών στο σώμα. Επίσης κάποια ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι δύσκολο να τα χωνέψετε. Το πεπτικό σύστημα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Αφού εντοπίσετε ποιες τροφές σας φουσκώνουν, προσπαθήστε να τις αποφεύγετε.
Περιορίστε ή αποφεύγετε αυτές τις τροφές:
– Ωμά σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών)
– Ωμό σπανάκι / κέιλ
– Καλαμπόκι
– Αλλαντικά
– Σούπες σε κονσέρβα
– Σάλτσα σόγιας
– Μήλα και αχλάδια
– Αποξηραμένα φρούτα
– Αεριούχα ποτά
Προτιμάτε τροφές που ξεφουσκώνουν
Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε προβιοτικά, καλά βακτήρια που ενισχύουν την υγεία του εντέρου. Τα συμπληρώματα προβιοτικών πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας. Στην απόφαση αυτή παίζουν ρόλο οι συνήθειες του εντέρου σας, φάρμακα που πιθανώς λαμβάνετε, καθώς και η συνολική κατάσταση της υγείας σας.
Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι οι εξής:
– Ελληνικό γιαούρτι
– Κεφίρ
– Μίσο (ένα είδος πάστας, που παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα).
– Κιμτσί (Kimchi, κορεάτικο τουρσί με βάση το λάχανο).
– Ξυνολάχανο
Τροφές χωρίς προβιοτικά που ξεφουσκώνουν
– Αγγούρι
– Τζίντζερ
Πρεβιοτικά
Η διαφορά τους από τα προβιοτικά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά συστατικά τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πρεβιοτικά προϊόντα έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα. Κι αυτό καθώς τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών. Αναλυτικότερα, ενδυναμώνουν το προστατευτικό «τείχος» του εντέρου, ώστε να εμποδίζουν τη διέλευση παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. διάρροιες), παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων του εντέρου, καθώς οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που ενισχύουν μπορούν να προσκολληθούν σε ορισμένα χημικά καρκινογόνα και να καταστείλουν τη δράση τους
Τρώτε συχνά τις εξής τροφές:
– Σπαράγγια
– Κρεμμύδια
– Σκόρδα
– Πράσα
– Αγκινάρες
– Πικραλίδες
– Ραδίκια
– Ρεβίθια
Κόψτε αυτές τις συνήθειες
Αυτές οι καθημερινές συνήθειες μπορεί να προσθέσουν επιπλέον αέρια στο στομάχι σας και να προκαλέσουν φούσκωμα:
– Μάσημα τσίχλας
– Κατανάλωση υγρών με καλαμάκι
– Γρήγορη κατανάλωση του φαγητού.
Διαβάστε επίσης:
Φούσκωμα στην κοιλιά: 8 τροφές που πρέπει να βγάλεις από τη διατροφή σου
Τρία σνακ που κάνουν καλό στο έντερο
Προβιοτικά: 5 οφέλη για την υγεία εκτός της πέψης
Πηγή