Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από τη νόσο του Crohn (morbus crohn), μία χρόνια φλεγμονή, κατά την οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα. Εξίσου διαδεδομένη και με παρεμφερή συμπτώματα είναι η ελκώδης κολίτιδα (colitis ulcerosa). Και στις δύο περιπτώσεις προκαλούνται χρόνιες και δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως σπασμοί στο στομάχι, δυσλειτουργίες του εντέρου, αιμορραγίες και αυξημένη αίσθηση κόπωσης. Πολλοί παθόντες δεν θέλουν ούτε καν να μιλούν για τις ενοχλήσεις αυτές.
Μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει επαρκώς τα αίτια γι αυτές τις χρόνιες παθήσεις του εντέρου. Συνήθως οι θεράποντες ιατροί επιχειρούν να τις αντιμετωπίζουν με κορτιζονούχα φάρμακα, θεραπεία αντισωμάτων ή ακόμη και με χειρουργική επέμβαση. Ενώ η ελκώδης κολίτιδα, όταν προκύψουν συγκεκριμένες ενδείξεις, μπορεί να θεραπευθεί με αφαίρεση του παχέος εντέρου, για τη νόσο Crohn δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται όμως το κομμάτι της πρόληψης, καθώς η καθιστική ζωή και η συνεχής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη θεωρείται ότι ευνοεί την εκδήλωση χρονίων παθήσεων του στομάχου.
Ένα… φλιτζάνι φράουλες την ημέρα
Οι ειδικοί θεωρούν ότι συγκεκριμένες τροφές όπως τα φρούτα, που αποτελούν πλούσιες πηγές ινών, είναι καλές για το ευερέθιστο έντερο. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν τώρα ότι ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση έχουν οι φράουλες. Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Η ερευνητική ομάδα υπό τον διατροφολόγο Χανγκ Ξιάο άρχισε να εξετάζει τα αποτελέσματα μιας διατροφής με κατεψυγμένες, αποξηραμένες φράουλες σε ποντίκια με χρόνια φλεγμονή στο έντερο. Όσα ποντίκια έτρωγαν τις φράουλες παρουσίαζαν λιγότερες διαταραχές και άρχισαν να παίρνουν βάρος, σε αντίθεση με εκείνα που δεν τις έτρωγαν. Επιπλέον, υποστηρίζουν οι ερευνητές, με τη διατροφή αυτή τα καλά βακτήρια του εντέρου αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα παθογόνα βακτήρια. Τελικά ο μεταβολισμός άρχισε να εξομαλύνεται. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση της American Chemical Society (ACS).
Μία φράουλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα; Οι ερευνητές δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη οριστικά συμπεράσματα, επισημαίνουν πάντως ότι η αντίστοιχη «δόση» για έναν ενήλικα θα πρέπει να είναι πιο ενισχυμένη, δηλαδή σχεδόν ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, θεωρούν σημαντικό να καταναλώνουν οι ενδιαφερόμενοι ολόκληρες, φρέσκες φράουλες και όχι για παράδειγμα εκχύλισμα φράουλας. Και αυτό γιατί ο οργανισμός πρέπει να αφομοιώνει ικανή ποσότητα από όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως οι φαινόλες, που μόνο το φρέσκο φρούτο μπορεί να προσφέρει.
Οι έρευνες συνεχίζονται
Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστούν οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του στομάχου. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ο ασθενής δεν επιτρέπεται να αλλάζει μόνος του το διατροφικό του πρόγραμμα, παρά μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό του. Μόνο έτσι μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα αποφευχθούν παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις.
localStorage.clear();
Πηγή